Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

KOMOROVÉ EXTRASYSTOLY U SPORTOVCŮ – CO JE NOVÉHO V ROCE 2023 A JAKÁ JSOU DATA Z REGISTRU CENTRA SPORTOVNÍ KARDIOLOGIE NEMOCNICE AGEL TŘINEC PODLESÍ

O. Jiravský, B. Jiravská Godula, P. Pešová, D. Krausová, L. Škňouřil (Třinec)
Topic: a general field
Type: Presentation - doctors, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod:
Komorové extrasystoly (KES) jsou v kohortě sportovců předmětem výzkumu. Z pohledu sportovní kardiologie jsou KES děleny do kategorií COMMON a UNCOMMON.
Cíl:
Porovnat data u výskytu KES u vrcholových a výkonnostních sportovců z registru jednoho sportovního kardiologického centra a porovnat je prizmatem klasifikace COMMON vs UNCOMMON.
Metodika:
Analyzovali jsme údaje z registru sportovního kardiologického centra, zahrnující 16 ze 176 sportovců s diagnózou KES. Mezi oběma skupinami byly porovnávány parametry, jako je pohlaví, věk, objem tréninku, roky tréninku, rodinná anamnéza kardiovaskulárních onemocnění, medikace, doplňky stravy, MRI, věková kategorie, % KES, určení konečné diagnóza a sportovní způsobilosti.
Výsledky:
Ze 16 sportovců s KES měli 2 (12,5 %) COMMON (C-KES) a 14 (87,5 %) UNCOMMON KES (U-KES). Rozložení podle pohlaví bylo vychýleno směrem k mužům (celkem 69 %, 100 % u C-KES, 64 % u U-KES). Průměrný věk ve všech skupinách byl 34 let. Týdenní objem tréninku byl u C-KES mírně nižší (7 hodin) ve srovnání s U-KES (11 hodin). MRI srdce bylo provedeno u 56 % z celkového počtu účastníků a všichni patřili do skupiny U-KES. Z hlediska sportovní způsobilosti bylo 69 % považováno za způsobilé a 25 % za podmíněně způsobilé. Nezpůsobilost ke sportu nebyla vydána žádnému sportovci s KES v registru. ( Tabulka č.1)
Závěr: Tato retrospektivní analýza podtrhuje převahu UNCOMMON KES mezi sportovci. Hlavním klasifikátorem indikujícím UNCOMMON zařazení byla reakce na zátěž. Rozložení pohlaví, objem tréninku a výsledky MRI srdce ukazují významné rozdíly mezi skupinami. K pochopení důsledků těchto zjištění pro sportovní kardiologickou praxi je zapotřebí dalšího výzkumu, longitudinálního sledování větších kohort sportovců. Recentní publikace naznačují možnost snížení hloubky kardiologického vyšetřování u přesně definovaných subkohort sportovců s KES.