Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

AKUTNÍ HEMODYNAMICKÉ ZMĚNY BĚHEM KATETRIZAČNÍHO UZÁVĚRU OUŠKA LEVÉ SÍNĚ

D. Heřman, M. Hozman, N. Valošková, J. Karch, S. Hassouna, J. Veselá, V. Vondálová, P. Osmančík (Praha, Brno)
Topic: a general field
Type: Presentation - doctors, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Cíl: Katetrizační uzávěr ouška levé síně (LAAC) představuje účinnou alternativu orální antikoagulace jako prevence kardioembolizační příhody. Jelikož ouško levé síně hraje roli v rezervoárové funkci síně, je debatován vliv uzávěru ouška na parametry levé síně. Cílem práce bylo posoudit akutní efekt katetrizačního uzávěru ouška na hemodynamiku během a časně po zákroku.

Soubor a Metodika: Do studie byli zařazováni konsekutivní pacienti podstupující katetrizační uzávěr ouška levé síně (LAAC) od ledna 2022 do června 2023. Během výkonu byly měřeny invazivně hemodynamické parametry před a po katetrizačním uzávěru a uvolnění okludéru (systolický a diastolický krevní tlak, tlak v levé síni(LA)), všechny parametry byly měřeny jak v klidovém stavu, tak po isometrické 3 minutové zátěži handgripem. Kromě výše uvedených akutních měření byly porovnávány  koncentrace proANP a NT-proBNP den před zákrokem a 3 m po zákroku.

Výsledky: Do studie bylo zařazeno 28 pacientů, 19 (68%) mužů, 20 (71%) s permanentní fibrilací síní, s průměrnou ejekční frakce levé komory 52+12 %, u žádného z pacientů nebyla přítomna významná mitrální insuficience.Průměrný příjem tekutin během výkonu byl 768ml. Průměrný tlak v LA před uzávěrem byl 13,1+6-3mmHg, po 3 min isometrické zátěži vzrostl na 15,9+7.3 mmHg (p=0.003). Průměrný tlak v LA po katetrizačním uzávěru ouška byl 17,3+6.8mmHg, po izometrické zátěži vzrostl na 19.3+6.6 mmHg. Nárůst jak klidového (+4.2+5.3 mm Hg), tak nárůst tlaku v LA po zátěži (1.4+ 6.0) byl významný (p<0.001, resp. p=0.003).

Závěr:Po katetrizačním uzávěru ouška levé síně dochází akutně k zvýšení jak klidového tak pozátěžového intraatriálního tlaku levé síně.