Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZKUŠENOSTI JEDNOHO CENTRA S MULTIABLAČNÍM SYSTÉMEM SPHERE-PVI

J. Škoda, P. Neužil, J. Petrů, T. Funasako, L. Šedivá, M. Janotka, M. Chovanec, P. Hála, V. Reddy (Praha, New York, United States)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: Prezentujeme předběžné zkušenosti našeho centra s vyhodnocením bezpečnosti a efektivity ablačního katetru SpherePVI™ Affera Inc. v tzv. single-shot aplikaci pulzního pole k izolaci plicních žil při katetrizační ablaci paroxysmální fibrilace síní.
Metoda, soubor a výsledky: Systém Affera využívá inovovaný systém mřížkového 8F expandibilního kateteru 2.generace Sphere-PVI s větším expandibilním průměrem k jednorázové izolaci plicních žil v krátkém čase. Do nerandomizované multicentrické studie bylo v našem centru zařazeno celkem 34 pacientů s průměrným věkem 61 let a velikostí levé síně 40mm PLAX, a obvyklými kritérii pro faramakorezistentní parox. fibrilaci síní v rámci první katetrizační ablace. U každého pacienta byla provedena izolace plicních žil, u některých nemocných dále bylo pokračováno v lineárních liniích v levé síni a pravé síni. Doba výkonu byla 42minut (16-115), skiaskopie 4.1minut (1.1-11.0). Remapování levé a pravé síně po třech měsících podstoupilo celkem 30 pacientů, přičemž u 8 z nich byla provedena reizolace plicních žil nebo reablace CT istmu, klinicky byla přítomna 4x rekurence parox. FiS resp. 3x AT. V dalším sledování bylo bez FiS či setrvalé AT přítomno 29/34 (85%) resp.v 6M sledování, resp. částečně dokončeném 1R sledování 21/24 (88%) pacientů. U jednoho pacienta se vyskytla přechodně vizuální TIA dva dny po výkonu, jiná relevantní komplikace nebyla zaznamenána.
Závěr: Předběžné výsledky katetrizační ablace parox. FiS ablačním katetrem SpherePVI™ Affera Inc prokazuje slibnou efektivitu a bezpečnost s velmi krátkým procedurálním časem.