Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

IMPLANTACE DALŠÍHO LEADLESS PACEMAKERU (LP) MICRA JAKO ŘEŠENÍ NA KONCI ŽIVOTNOSTI BATERIE – KAZUISTIKA DVOU PACIENTŮ

J. Boček, H. Wünschová, J. Hašková, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Poster - lékařský, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod
Navzdory přibývajícím zkušenostem s LP stále probíhá diskuze o optimálním řešení konce životnosti jejich baterie. Zde prezentujeme případ dvou pacientů, u kterých jsme zvolili implantaci nového LP s ponecháním původního LP in situ.
Popis případů
První pacient je imunosuprimovaný muž po transplantaci ledviny, který po byl indikován k implantaci 1D PM pro permanentní fibrilaci síní s pomalou komorovou odpovědí. Druhý pacient je muž v pravidelném hemodialyzačním programu s anamnézou infekce kapsy implantovaného přístroje. Indikací k implantaci u něj byla úplná AV blokáda. Pro rizikovost jsme u obou pacientů volili implantaci LP (Micra, Medtronic), která proběhla v 67, resp. v 68 letech věku pacienta. Stimulační parametry těchto přístrojů ukazuje Tabulka č. 1.
Při poklesu minimální predikované životnosti na 1 měsíc (napětí baterie 2,68 a 2,72 V) jsme přistoupili k implantaci nového LP s ponecháním původního in situ. Tento postup jsme volili pro rizikovost pacientů. Rozměr pravé komory (RVD1) byl 47, resp. 40 mm, odstup mezi implantacemi byl 4,4 a 3,7 roku. Vzdálenost katod přístrojů na skiaskopii v AP projekci je 26,7, resp. 17,8 mm (Obrázek č. 1 a Obrázek č. 2). Během dalšího sledování (20 a 18 měsíců) lze pozorovat příznivé stimulační parametry (Tabulka č. 2). Predikovaná průměrná životnost baterie je 7, resp. 8 let. Mechanická nebo elektrická interference přístrojů nebyla zaznamenána, podobně jako jiné komplikace.
Závěr
Tyto dva případy ukazují, že pravá srdeční komora je schopna pojmout více než jeden LP Micra bez omezení nebo ohrožení pacienta. Ponechání původního LP in situ a implantace nového je tedy možnou strategií řešení konce živostnosti baterie přístroje u rizikových pacientů.