Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NAŠA PRVÁ SKÚSENOSŤ S BEZELEKTRÓDOVÝM KARDIOSTIMULÁTOROM.

D. Čulková, E. Komanová , B. Stančák , Z. Kollárová  (Košice, SR, Košice)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod:
Trvalá kardiostimulácia predstavuje v dnešnej dobe rutinnú liečbu bradykardie. Aj napriek jednoznačnému prínosu tejto liečby existujú určité limitácie, nevýhody a možné komplikácie súvisiace s implantačnou technikou a kardiostimulačným systémom. Ide napríklad o pneumotorax, hemotorax, infekcia stimulačnej sústavy, žilová trombóza či len prítomnosť jazvy v pod kľúčnej oblasti. Nová technológia bezelektródového kardiostimulátora môže vyššie vymenované riziká redukovať, či kompletne eliminovať.

Cieľom práce:
Cieľom práce je prezentovať našu prvú skúsenosť s bezelektródovým „leadless“ kardiostimulátorom vo VÚSCH v Košiciach.

Metodika:
V tejto práci sme retrospektívne analyzovali súbor pacientov, ktorým bol implantovaný bezelektródový kardiostimulátor. V našej nemocnici bolo od 5/2023 do 9/2023 implantovaných 5 leadless TKS.

Výsledky:
V práci hodnotíme spolu 5 pacientov. Ženám sa implantoval bezelektródový kardiostimulátor tri krát, pacientky boli vo veku 92, 90 a 79 rokov. U mužov bol bezelektródový kardiostimulátor v našej nemocnici implantovaný u dvoch pacientov vo veku 82 a 80 rokov.
Výkon sa vykonával pri plnom vedomí, v lokálnej anestézií, katetrizačným prístupom z femorálnej žily. Pod skiaskopickou kontrolou bol vlastný prístroj zavedený špeciálnym zavádzačom do dutiny pravej komory. Cieľom bolo fixovať prístroj do oblasti medzikomorovej prepážky, optimálna poloha na fixáciu bola overená skiaskopicky v dvoch projekciách ako aj aplikáciou kontrastnej látky. Následne bol prístroj fixovaný. Všetky implantácie prebehli bez komplikácií, priemerná doba výkonu bola 40 minút.

Záver:
Implantácia leadless kardiostimulátora je pre našu nemocnicu nová, technicky prijateľná, rýchla a pomerne nenáročná metóda kardiostimulácie. Táto technológia eliminuje niektoré riziká komplikácií klasických kardiostimulátorov a výrazne zvyšuje komfort pre pacienta.