Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PŘEHLED POZDNÍCH MECHANICKÝCH KOMPLIKACÍ S ELEKTRODAMI V PRŮBĚHU 4 LET – ZKUŠENOSTI Z JEDNOHO KARDIOCENTRA

H. Wünschová, M. Segeťová, L. Krýže, J. Boček , J. Beneš, O. Szárszoi, D. Turek, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: Zvyšující se počet nemocných s implantabilními přístroji (CIEDS), je spojen s nárůstem rizika výskytu pozdních komplikací. Většina komplikací se sice objeví těsně po výkonu či v průběhu prvních 6 měsíců, ale část komplikací, především s elektrodami, se může manifestovat až v delším časovém odstupu od implantace, někdy i za několik let.

Metody: Sledovali jsme výskyt pozdních mechanických komplikací u nositelů CIEDs více než 1 rok od implantace.

Výsledky: Od 1.1.2018 do 31.12.2021 bylo na implantačním a hybridních sále IKEM provedeno 4481 výkonů, z toho bylo 3959 implantačních a 138 explantačních výkonů. Primoimplantací biventrikulárního systému nebo upgrade na tento systém bylo celkem 730, v ostatních případech se jednalo o skiaskopie, revize ran či testy defibrilační funkce ICD. Celkem 50 explantačních výkonů bylo provedeno pro pozdní mechanické komplikace s elektrodami (z toho u 46 nemocných s 1 elektrodou a 4 pacientů s více elektrodami). Komplikace s defibrilační elektrodou byly zaznamenány u 32 případů (59%), s pravokomorovou stimulační elektrodou u 9 pacientů (17%) a s levokomorovou elektrodou u 10 případů (18,5%). Celkem 3x byly řešeny problémy se síňovou elektrodou (5,5%).

Závěry: Explantační výkony pro pozdní komplikace s elektrodami byly dokumentovány u 36% případů ze všech explantačních výkonů. Ve více než polovině případů se jednalo o poškození defibrilační elektrody.