Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NOVÉ TECHNOLOGIE PRO KATETRIZAČNÍ LÉČBU PAROXYSMÁLNÍ FIBRILACE SÍNÍ – POUŽITÍ MULTIPOLÁRNÍHO CIRKULÁRNÍHO ABLAČNÍHO KATÉTRU

J. Švejdová, A. Zíková, E. Honnerová, P. Češková, P. Váchová, S. Mokráčková, D. Sitek, A. Bulava (České Budějovice, Olomouc)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Radiofrekvenční ablace (RFA) pro paroxysmální formu fibrilace síní (PAFS) se stala zavedenou léčebnou metodou u pacientů, u nichž je arytmie refrakterní na antiarytmickou léčbu. V poslední době byly na trh uvedeny nové technologie s cílem především zjednodušit výkon a zkrátit jeho dobu trvání. Jedou z nich je multipolární cirkulární ablační katétr PVAC firmy Medtronic umožňující několika radiofrekvenčními páleními dosáhnout kompletní izolace plicní žíly.
Metody: Pacienti s dokumentovanou PAFS podstoupili katetrizační léčbu s použitím cirkulárního ablačního katétru PVAC. Recidivy FS byly hodnoceny pomocí opakovaných 7D Holterovských vyšetření, event. doplněné záznamy z „event rekordéru“ či paměti implantabilního přístroje.
Výsledky: Studie se zúčastnilo celkem 51 pacientů. Celková doba výkonu při použití PVAC katétru činila 107±31 min a skiaskopický čas byl 16±5 min. Při průměrné době sledování 200±33 dnů byla recidiva FS ve skupině PVAC zaznamenána u 21% pacientů. Po zahrnutí „redo“ procedur (všechny již za použití 3D mapovacího systému) dosáhla celková úspěšnost léčby PAFS 90%. Autoři budou prezentovat typické ukázky elektrokardiogramů z katétru PVAC, zobrazení katétru při intrakardiální echokardiografii, možnosti manipulace a nutná bezpečnostní pravidla při použití těchto systémů, zejm. z hlediska sestry asistující lékaři při výkonu.
Závěr: Použití cirkulárního ablačního katétru PVAC má při RFA pro paroxysmální fibrilaci síní podobnou úspěšnost jako standardní 3D mapovací systémy při zjevně nižší celkové době výkonu i skiaskopické zátěži. Zejména při vhodné anatomii plicních žil by se tento ablační nástroj mohl stát metodou volby.