Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PERKUTÁNNÍ KORONÁRNÍ INTERVENCE S MECHANICKOU PODPOROU OBĚHU NA NAŠEM PRACOVIŠTI

J. Pešek, I. Bernat, J. Koza, M. Šmíd, V. Pechman, J. Čech, J. Široký, V. Mikulenka, T. Hájek, R. Rokyta (Plzeň)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Zjistit krátkodobý follow-up u pacientů léčených perkutánní koronární intervencí (PCI) s mechanickou podporou oběhu.
Soubor a metodika: Registr PCI
Výsledky: V období 1.1.2008-31.12.2009 bylo provedeno 43 PCI s mechanickou podporou oběhu u 39 pacientů. Jednalo se o 29 mužů a 10 žen, ve věku 41-87 let. 40x byla podpora oběhu provedena prostřednictvím intraaortální balonkové kontrapulsace, 2x prostřednictvím systému Impella 2,5, 1x zavedením mimotělního oběhu z třísla.
  Soubor je rozdělen do dvou skupin, skupinu A tvoří PCI u pacientů s nutností okamžité katetrizační revaskularizace pro probíhající ischemii myokardu, skupinu B představují PCI u pacientů bez probíhající ischemie myokardu.
  Do skupiny A je zařazeno 27 PCI, z toho 21 bylo provedeno pro diagnosu STEMI, 5 pro diagnosu NSTEMI, 1x pro suspektní NSTEMI při šokovém stavu kombinované etiologie. Před zahájením PCI byla oběhová podpora zavedena 14x, během nebo po PCI byla zavedena 12x, v jednom případě se zavedení nezdařilo z technických důvodů. Ze souboru během hospitalizace zemřelo 14 pacientů, tj. 52%. Převládající příčinou smrti byl refrakterní kardiogenní šok, který byl příčinou smrti u 9 pacientů.
  Do skupiny B je zařazeno 16 PCI, z toho 8 bylo provedeno pro diagnosu subakutního NSTEMI či stavu po NSTEMI, 4 z důvodu plánovaného dokončení revaskularizace po předchozí PCI, 2  pro stabilní anginu pectoris, 2 pro srdeční selhání. Před zahájením PCI byla oběhová podpora zavedena 15x, v jednom případě se zavedení nezdařilo z technických důvodů. Ze souboru během hospitalizace zemřel 1 pacient (6%), 64 dní po provedené PCI náhlou smrtí na nemonitorovaném lůžku.
  Závěr: PCI s oběhovou podporou levé komory srdeční je na našem pracovišti rozšířenou metodou používanou při urgentních i elektivních revaskularizacích, s uspokojivou hospitalizační mortalitou.