Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PURULENTNÍ PERIKARDITIDA JAKO VZÁCNÁ PŘÍČINA SRDEČNÍ TAMPONÁDY

M. Strýček, J. Seiner, P. Tomašov, R. Polášek (Liberec)
Tématický okruh: Zajímavé případy
Typ: Poster - lékařský, 20. konference ČAAK

Úvod: V době cílené antibiotické léčby je purulentní perikarditida relativně vzácnou diagnózou. Predisponující faktory jsou imunosuprese, abusus alkoholu, poranění hrudníku a hrudní chirurgie. Prezentujeme kazuistiku pacienta s purulentní (pneumokokovou) perikarditidou, která se primárně prezentovala srdeční tamponádou.
Kazuistika: 40letý pacient s insuficientním sociálním zázemím, abuser alkoholu a intravenózních drog byl přijat na naše oddělení pro objemný fluidoperikard (šíře až 5 cm) při současném pravostranném fluidothoraxu. Laboratorně elevace zánětlivých parametrů. Echokardiograficky známky incipientní srdeční tamponády, provedena perikardiocentéza, vypuštěno celkem 700ml hnisavého výpotku s dobrým efektem. Kultivačně ve výpotku prokázán streptococcus pneumoniae (TBC a oportunní patogeny negativní). Dále CT navigovaná hrudní drenáž empyému vpravo s průkazem identického patogena. Intravenózní antibiotika byly podávány dle citlivosti (PNC, Gentamicin). 6. hospitalizační den progrese stavu, klinicky i echokardiograficky známky srdeční tamponády, znovu provedena perikardiocentéza (400ml hnisavého výpotku) s promptním efektem. Vzhledem k selhání konzervativní léčby byl pacient přeložen na kardiochirurgii, kde byla provedena proplachová drenáž perikardu s dobrým efektem. Pacient byl propuštěn na jeho přání 26. hospitalizační den v celkově dobrém stavu, echokardiograficky perikard bez separace.
Závěr: Purulentní perikarditida byla v období před širokým rozšířením a používáním antibiotik relativně častou komplikací pneumokokové pneumonie. Prognóza je i přes cílenou ATB léčbu a drenáž perikardu závažná. Mezi dlouhodobé komplikace patří rozvoj konstriktivní perikarditidy.