Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SPOLUPRÁCE A KOMUNIKACE LÉKAŘŮ MEZI SEBOU Z POHLEDU SESTRY

M. Navrátilová, E. Horálková, T. Janota, J. Malík (Praha)
Tématický okruh: Sestry lékařům
Typ: Ústní sdělení - sesterské, 20. konference ČAAK

Důležitost komunikace a spolupráce mezi lékaři na jedné straně a sestrami na druhé straně je opakovaně diskutována a je jí věnována pozornost. Jak je to ale s dopadem komunikace a spolupráce mezi lékaři na sesterskou práci?
Péče sester o pacienty neprobíhá odtrženě od práce lékařů. Neuspokojivá schopnost komunikace a dohody mezi lékaři navzájem a její dopad na sesterskou práci a tím potencionálně i na zdraví pacienta je nezřídka trochu zanedbávána. Řešení této problematiky je složité, ale nemělo by být opomíjeno.
Například při vyšetřování a léčení nemocných často není jednoznačně správný či správnější jediný postup. Někdy jsou ve hře dvě varianty, někdy dokonce více. V některých situacích alternativní postupy nemají zásadně rozdílný výsledek. Zvolení jedné či druhé alternativy nevadí. Složitější je to při přesvědčení o zásadním nepříznivém dopadu jednoho z postupů. K profesionalitě lékaře by mělo patřit potlačení osobního ega v zájmu pacienta a v zájmu pacienta je soulad a jednotný přístup týmu.
Sestra vnímá a oceňuje, když je zvolený postup diagnostiky a léčby respektován celým týmem lékařů a sester. Nejistota, zda to, co se dělá s pacientem je dobře, sestru jistě nepovzbudí v pracovním nadšení.
Lékaři dohadující se mimo oči a uši pacientů by měli myslet také na oči a uši zdravotních sester a bratrů. Myslí tím i na zájem pacientů.