Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KORONARO-SUBKLAVIÁLNÍ STEAL SYNDROM PO CHIRURGICKÉ REVASKULARIZACI MYOKARDU JAKO PŘÍČINA AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU

J. Manďák, M. Lojík, J. Harrer, J. Vojáček, M. Pojar (Hradec Králové)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Koronaro-subklaviální steal syndrom s retrográdním krevním tokem mamarokoronárním bypassem je vzácná, ale závažná komplikace po srdeční operaci.
Autoři prezentují případ 68-letého nemocného s ischemickou chorobou srdeční po chirurgické revaskularizaci myokardu arteriálním mamarokoronárním bypassem na RIVA a žilními aortokoronárními bypassy VSM na ACD a RPLS v roce 2004. Na podzim 2009 (5 let po srdeční operaci) byl nemocný v terénu resuscitován záchrannou lékařskou službou pro fibrilaci komor a srdeční zástavu. Během následné hospitalizace na ARO opakovaně recidiva komorové fibrilace. Podkladem tohoto akutního stavu byl non-STEMI přední stěny levé komory.
Při rekoronarografii byl zjištěn průchodný bypass LIMA na RIVA, průchodný funkční štěp VSM na RPLS a uzavřený štěp na ACD, ale s dobrou kolateralizací zleva. Příčinou obtíží byl steal syndrom mamarokoronárního bypassu LIMA-RIVA při uzávěru levostranné podklíčkové tepny po odstupu z aortálního oblouku, s obrácením krevního toku v mamární tepně.
Stav byl vyřešen úspěšnou PTA, implantací 2 stentů do a. subclavia sin., s obnovením antegrádního toku v mamarokoronárním bypassu a optimálním plněním RIVA.
S odstupem 3 měsíců po výkonu byl nemocný zcela bez potíží.
Autoři diskutují příčiny vzniku steal syndromu a možnosti jeho léčby.