Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

KOUŘENÍ MARIHUANY JAKO MÁLO ČASTÁ PŘÍČINA AKUTNÍHO KORONÁRNÍHO SYNDROMU

V. Čapková, M. Hrnčárek, J. Vrbská, J. Kautzner (Praha)
Topic: Acute coronary syndromes
Type: Poster - doctors, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Marihuana je jednou z nejrozšířenějších drog, především pro její pozitivní psychotropní efekt. Ten je způsoben delta-9- tetrahydrocanabinnolem (THC). Jeho účinky na kardiovaskulární systém jsou známy několik desetiletí a jsou závislé na dávce. Kazuistika dokumentuje možnou souvislost kouření marihuany a koronárního spasmu s akutním koronárním syndromem
Kazuistika:
Muž ve věku 25 let, kuřák tabáku bez anamnézy interních onemocnění, byl vyšetřen pro nově vzniklé bolesti na hrudi, patologické EKG, kde elevace ST úseku ve svodech II, III, aVF. Selektivní koronarografie prokázala spasmus pravé koronární tepny. Kardiospecifické enzymy byly negativní, ale v moči byl prokázán THC. Pacient dodatečně připustil příležitostné kouření marihuany, naposledy 3 hodiny před vznikem bolestí. Při symptomatické léčbě došlo k ústupu bolestí a regresi EKG změn.
Diskuse:
Kardiovaskulární účinky marihuany lze charakterizovat zvýšením srdeční frekvence, mírným poklesem krevního tlaku až výskytem ortostatické hypotenze. Současně dochází ke zvýšení karboxyhemoglobinu v krvi a snížení vazebné kapacity erytrocytů pro kyslík. THC aktivuje také faktor VII koagulační kaskády, což vede k zvýšení agregability trombocytů. V neposlední řadě může THC způsobit vazokonstrikci, nejspíše snížením hladiny oxidu dusnatého se všemi důsledky endotheliální dysfunkce.
Závěr:
U mladých pacientů s nízkým kardiovaskulárním rizikem je nutno v diferenciální diagnostice bolestí na hrudi uvažovat i o možném nežádoucím účinku některých drog. Kouření marihuany je jednou z možných příčin vazospazmu a endoteliální dysfunkce, které mohou vyústit v akutní koronární syndrom.