Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

PACIENTI S AKUTNÍM SRDEČNÍM SELHÁNÍM Z POHLEDU PŘEDNEMOCNIČNÍ PÉČE- SLEDOVÁNÍ Z JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Z LET 2006-2011

J. Svoboda (Kuřim)
Topic: Heart failure
Type: Poster - doctors, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl:Sledování a rozbor pacientů  s akutním srdečním selháním (ASS) ošetřených zdravotnickou záchrannou službou (ZZS).Změny a trendy v jejich prehospitalizační terapii během  sledovaného období, procentuální zastoupení dle klinických symptomů a etiologie,rozdělení na ASS s a bez akutního koronárního syndromu,distribuci do klinických a neklinických pracovišť.
Metodika a soubor:ZZS jihomoravského regionu poskytuje služby 1,14  milionu  obyvatel neselektované populace.Jde o retrospektivní analýzu souboru 5955   pacientů s dg. ASS.Data byla získána  z protokolů o výjezdu a informačního systému SOS ZZS JmK . Analýza dat byla uskutečněna pomocí software STATISTIKA (Stat Soft,ČR)  Výsledky:Výjezdy k pacientům s akutním srdečním selháním představují  malý podíl  všech výjezdů ZS  s lékařem těsně nad 2 %. Průměrný věk všech pacientů s akutním srdečním selháním byl 72,64 ±  11,7  Průměrný věk žen byl 76,94 ±12,1,průměrný  věk mužů 70,85 ±12,3.Průměrný věk žen odeslaných na kardiologické kliniky byl 76,71 ± 11,9 ,průměrný věk mužů odeslaných na kardiologické kliniky  byl 67,8± 13,5.Rozdíl v počtu  zásahů s dg.ASS u mužů a u žen je i po 6 letech sledování nesignifikantníPráce ukazuje rozložení prehospitalizačních diagnoz u pacientů s ASS, doby dojezdů,změny v terapii,počty resuscitací ,% nutnosti umělé ventilace během zásahu, počty  úmrtí během transportu,počtu opakovaných ošetření u této dg..30 denní mortalita souboru byla 10,8%,roční 29,4%
Závěr: Při 6 letém sledování pokračuje trend v snižování počtu ošetřených pacientů s dg. ASS  ve sledovaných letech .30 denní  i roční mortalita je v souladu s výsledky velkých  registrů. 33,7% pacientů s dg. ASS má během hospitalizace  diagnostikovaný akutní koronární syndrom.Ženy s dg.ASS ošetřené ZZS jsou starší než muži,mají jiné rozložení etiologie ASS a jsou častěji hospitalizovány na neklinických pracovištích.