Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

PREDIKTIVNÍ UKAZATELE NEMOCNIČNÍ MORTALITY U PACIENTŮ S AKUTNÍM INFARKTEM MYOKARDU S ELEVACEMI ST SEGMENTU

J. Přeček, M. Hutyra, J. Vomlel, H. Kružík, M. Táborský (Olomouc, Praha)
Topic: Acute coronary syndromes
Type: Poster - doctors, XX. výroční sjezd ČKS

ÚVOD:Kardiovaskulární onem. jsou zodpovědná za více než polovinu všech úmrtí. Roční incidence všech akutních koron. syndromů (AKS) v ČR je odhadována přes 30 000 případů se sumární mortalitou 5,1%. Z toho AKS s elevacemi ST segmentu tvoří 25%, tito pacienti tvoří heterogenní skupinu s rozdílnou mortalitou.
CÍLE:Cílem projektu je navržení prediktivního modelu nemocniční mortality při AIM založeného na vstupních klinických a laboratorních datech. Pomocí navrženého statistického modelu je možné relativně přesně a časně predikovat nemocniční mortalitu, což umožní správnější rozhodování o léčbě.
SOUBOR A METODA:Do souboru bylo zařazeno 606 pacientů, z toho 434 mužů (71,6 %), 172 žen (28,4 %), průměrný věk byl 65,34 let. Hospitalizační mortalita 5,94 %. Pro vybrané vstupní klin. a lab. ukazatele byl stanoven korelační koeficient vzhledem k nem. mortalitě.
VÝSLEDKY:Statisticky významné korelace (p<0,05) byly nalezeny pro: cystatin C(r=0.28), albumin(r=-0,28), ureu(r=0,26), vstupní úroveň srd. selhání vyjádřenou klasifikací Killip(r=0,25), NT-proBNP(r=0,24), hsCRP(r=0,20), GFMDRD(r=-0,2), kreatinin(r=0,2), GFCR(r=-0,18), kys. močovou(r=0,18), hs-troponin T(r=0,16), celk. cholesterol(r=-0,15). V modelu logistické regrese byl identifikován cluster hodnot albuminu, vstupní hodnoty Killip, kys. močové a GFCR jako nezávislý prediktor hospitalizační mortality. V ROC analýze dosáhla AUC pro daný model hodnoty 0,79 (senzitivita 11,1%, specificita 98,9%, negat. predikt. hodnota 94,6%, pozit. predikt. hodnota 40%).
ZÁVĚR:Nemocniční mortalita pacientů s AKS s elevacemi ST segmentů závisí na mnoha faktorech. V předloženém souboru byla shledána statisticky významná korelace mezi nemocniční mortalitou a vstupními hodnotami renálních funkcí, nejsilněji vyjádřenou cystatinem C, úrovni srdečního selhání, albuminem, kyselinou močovou, hs-troponinem T a celkovým cholesterolem.