Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PROVEDITELNOST VÝKONU, RIZIKA A ROČNÍ SLEDOVÁNÍ U PACIENTŮ PODSTUPUJÍCÍCH PERKUTÁNNÍ MITRÁLNÍ TRANSVENÓZNÍ ANULOPLASTIKU (PTMA)

K. Sedláček, D. Grieco, P. Lupínek , D. Kautznerová, B. Janek, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl: PTOLEMY-2 byla mezinárodní intervenční otevřená studie, jejímž cílem bylo definovat roli katetrizační alternativy léčby významné mitrální regurgitace (MR). Popisujeme procedurální výsledky a 12-měsíční sledování u pacientů zařazených do této studie v IKEM.
Soubor a metodika: Zařazeni mohli být pacienti s funkční významnou MR u pacientů se srdečním selháním (NYHA II - III a ejekční frakce 20-50%). Testovaný katétr byl během výkon zaveden podklíčkovou žilou do koronárního sinu a jeho konec umístěn do přední srdeční žíly s cílem snížení stupně MR prostřednictvím změny geometrie mitrálního anulu. V našem centru jsme zařadili 7 pacientů a u 6 z nich se PTMA katétr podařilo úspěšně zavést (průměrný věk 67 roků, MR u všech 4+; průměrná třída NYHA III, průměrná ejekční frakce 38 %, průměrný end-diastolický rozměr 62mm; průměrná hladina BNP 1456 ng/l). Periprocedurální závažné komplikace byly úspěšně zvládnuty: jedna perikardiální tamponáda, dva případy infarktu myokardu s mírnou elevací troponinu a jeden případ supraventrikulární tachykardie.
Během prvních dvanácti měsíců sledování jeden pacient zemřel na progresivní srdeční selhání a jeden vykazuje známky progrese onemocnění. U zbylých 4 úspěšně implantovaných pacientů jsme pozorovali zlepšení stavu s následujícími průměrnými změnami (P pro párový t-test): MR -1,5 stupně (P = 0,01); BNP -925 ng/l (P= 0,05); ejekční frakce +0,07 (P = 0,03); end-diastolický rozměr –2,25 mm (P = 0,4); NYHA třída –0,5 (P = 0,09); šestiminutový test chůze +282 m (P=0,2).
Závěr: Dle naší zkušenosti byla PTMA slibnou minimálně invazivní alternativou léčby pacientů s těžkou MR a vysokým operačním rizikem. Pokud by se obnovil zájem o tuto metodu, bylo by nezbytné definovat podskupiny pacientů, které by mohly z této léčebné modality nejvíce profitovat a měly nejnižší riziko komplikací.