Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

VZTAH MEZI STŘEDNÍM OBJEMEM DESTIČKY, POČTEM DESTIČEK, ODPOVĚDÍ NA PROTIDESTIČKOVOU LÉČBU A DVOULETOU LETALITOU U PACIENTŮ S AKUTNÍM KORONÁRNÍM SYNDROMEM

M. Jakl, J. Malý, I. Fátorová, L. Jebavý, R. Pudil, R. Ševčík, J. Vojáček (Hradec Králové, Hrdec Králové)
Topic: Acute coronary syndromes
Type: Presentation - doctors, 19th CSC Annual Congress

Úvod: Trombocyty hrají klíčovou roli v patogenezi akutních koronárních syndromů (AKS). Střední objem destičky (MPV) je ukazatelem aktivace a obměny trombocytů. Počet trombocytů (PT) a trombocytární hematokrit (TH) korelují s celkovým objemem trombocytární cytoplasmy bohaté na proagregační působky.
Cíl: Zhodnotit vztah mezi MPV, PT, PH, odpovědí na protidestičkovou léčbu a dvouletou letalitou u pacientů s akutním koronárním syndromem.
Metodika: MPV, PT a TH byly změřeny u 190 pacientů s akutním koronárním syndromem. Současně byla zhodnocena odpověď na terapii acetylsalicylovou kyselinu (ASA) a clopidogrelem metodou Multiplate©. Údaj o letalitě poskytl Ústav zdravotnických informací a statistiky.
Výsledky: MPV byl zvýšen u pacientů s nedostatečnou odpovědí na ASA, nedostatečnou odpovědí na clopidogrel i s duální nedostatečnou odpovědí (p<0.001, p< 0.05, p< 0.05). PT byl zvýšen u pacientů s nedostatečnou odpovědí na clopidogrel (p< 0.05). TH byl zvýšen u pacientů s nedostatečnou odpovědí na ASA, nedostatečnou odpovědí na clopidogrel i duální nedostatečnou odpovědí (p<0.05, p<0.01, p<0.01). U pacientů se zvýšeným MPV byla častěji zjištěna duální nedostatečná odpověď (HR 2.53, p< 0.05) a nedostatečná odpověď na ASA (HR 2.38, p< 0.01). U pacientů se zvýšeným PT byla častěji dokumentována nedostatečná odpověď na clopidogrel (HR 2.60, p< 0.05). Pacienti se zvýšeným MPV a PT byli ohroženi vyšším rizikem úmrtí během hospitalizace (HR 13.29, p=0.001 resp. HR 12.07, p< 0.01). U pacientů se zvýšeným MPV byla zvýšená letalita zjištěna I v odstupu dvou let (18.8 % vs. 6.6 %, p< 0.05).
Závěr: Zvýšený MPV a PT jsou spojeny s častějším výskytem nedostatečného efektu protidestičkové léčby. Zvýšený MPV je zároveň negativní prognostický faktor pro krátkodobou I dlouhodobou letalitu.