Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSKYT PORUCH DÝCHÁNÍ VE SPÁNKU U PACIENTŮ S PLICNÍ HYPERTENZÍ

M. Pretl, D. Ambrož, P. Jansa, K. Šonka (Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Výskyt poruch dýchání ve spánku (SRBD - sleep-related breathing disorders) u pacientů s plicní hypertenzí (PH) je odhadován v populaci kolem 20%. SRBD (nejčastěji obstrukční spánková apnoe - OSA) jsou považovány za jeden z faktorů podílejících se na vzniku PH. Jejich léčba může přispět ke zlepšení nebo vymizení této choroby. V České republice nebyl dosud výskyt SRBD ve spánku zjišťován.
Cíl: Ozřejmění výskytu SRBD u pacientů s PH.
Metodika: V letech 2006-2010 bylo polygraficky vyšetřeno 95 pacientů (55 žen, 40 mužů) s prokázanou diagnozou PH (střední tlak v plicnici větší nebo roven 25mmHg). Průměrný věk skupiny byl 60.7 +/- 12.3 roků. Při zjištění SRBD byla navržena a v případě zájmu zahájena léčba přetlakem v dýchacích cestách (PAP) - CPAP/BiPAP (kontinuální/dvouúrovňový přetlak v dýchacích cestách) podle kriterií České společnosti pro výzkum spánku a spánkovou medicínu.
Výsledky: Spánková apnoe byla diagnostikována u 78% pacientů (32 mužů) - v 97% případů se jednalo o OSA, ve zbylých 3% byla diagnostikována centrální spánková apnoe. Těžká spánková apnoe, vyžadující léčbu PAP byla zjištěna u 50% pacientů. Středně těžká spánková apnoe byla diagnostikována u 24% a lehká u 26% jedinců. V těchto případech, vzhledem k tíži diagnostikované spánkové apnoe, nebyli pacienti k léčbě PAP indikováni. Alveolární hypoventilace bez spánkové apnoe byla zjištěna u 5% pacientů (léčba pomocí PAP byla indikována u 40% z nich). U 17% pacientů nebyla diagnoistikována žádná SRBD.
Závěr: Výsledky prokazují vysoký výskyt SRBD u pacientů s diagnostikovanou PH. Vzhledem k jejich možnému podílu na vzniku PH je diagnostika a následně i léčba SRBD nutná.

Podpořeno VZ 0021620816