Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ČASNÁ PREDIKCE ROZVOJE TRANSMURÁLNÍ JIZVY SEGMENTU LEVÉ KOMORY POMOCÍ SPECKLE TRACKING ECHOKARDIOGRAFIE U PACIENTŮ S AKUTNÍM INFARKTEM S ELEVACEMI ST SEGMENTU (STEMI)

M. Hutyra, J. Přeček, T. Skála, D. Vindiš, D. Richter, D. Horák, Z. Tüdös, M. Köcher, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Cílem studie je stanovení přesnosti kvantitativní a kvalitativní analýzy speckle tracking longitudinálního vrcholového strain (SLs) v predikci následného rozvoje transmurální jizvy segmentu myokardu LK (delayed enhancement - DE > 75%) hodnocené s časovým odstupem kontrastní MR srdce u pacientů s akutním STEMI.
Soubor pacientů a metody: Do studie bylo zařazeno 35 konsekutivních pacientů se STEMI přední (71%) a spodní (29%) stěny indikovaných k akutní selektivní koronarografie (SKG) a následné revaskularizaci s mediánem intervalu bolest - PCI ≤ 12 hodin. Pacienti byli vstupně echokardiograficky vyšetřeni. Deformace myokardu byla hodnocena kvantitativně (SLs) a kvalitativně (typ I – negativní systolická deformace, II – negativní systolická a postsystolická deformace, typ III – pozitivní systolická deformace). Kontrastní MR byla provedena s odstupem více než 1 měsíce po vzniku AIM.
Výsledky: Vyšetřeno bylo 25 mužů/10 žen průměrného věku 64±13 let. Kvalita vstupního echokardiografického zobrazení umožnila deformační analýzu u 493 segmentů (88%), z toho 45 (9%) segmentů bylo MR hodnoceno s DE > 75%, 189 segmentů (38%) s DE 1-75% a 259 segmentů LK (52%) nemělo žádný DE. Lineární regresní analýza prokázala statisticky významnou korelaci mezi SLs a DE (r=-0.56, p<0.0001). V ROC analýze byla identifikována cut-off SLs > -5% predikující přítomnost transmurální jizvy segmentu LK se senzitivitou 81% a specificitou 82% (AUC 0,9). Kvalitativní analýza deformace myokardu (typ III) umožňuje odlišení segmentu s DE > 75% se senzitivitou 45%, specificitou 97%, PPV 82%, NPV 90% při prevalenci tohoto nálezu u 13% vyšetřených segmentů. Odd ratio typu III pro predikci transmurality je 33.
Závěry: Analýza deformace myokardu umožňuje časnou diferenciaci neviabilního myokardu od netransmurálním postižení jizvou u pacientů se STEMI.