Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PÉČE O DÁRCE ORGÁNŮ NA ARO FNKV

Z. Slatinská, M. Hroudová (Praha)
Tématický okruh: Transplantace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XIX. výroční sjezd ČKS

     Transplantační program se v České republice začal rozvíjet od poloviny osmdesátých let. V současné době patří mezi rutině transplantované orgány srdce, játra, ledviny, slinivka, plíce nebo různé kombinace (srdce+plíce, srdce+ledvina, slinivka+ledvina a další). Souběžně s rozvinutím sítě transplantačních center a nárůstem počtu orgánových transplantací došlo k postupné úpravě legislativy. Poslední legislativní úpravou je tzv. Transplantační zákon (č. 285/2002), který byl přijat v kompromisu diskuze odborné veřejnosti a tehdejší poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. 
     Transplantační program je multi-oborový proces, do kterého jsou zapojeny téměř všechny funkční složky transplantačních center (ARO/JIP oddělení, operační sály, laboratoře, radiologické oddělení, transportní služby etc.).
     Cílem sdělení je seznámení s uvedenou legislativou, krátké nastínění nově otevřeného tématu změny v metodách diagnostiky a vyhodnocení smrti mozku. Současně bychom  chtěly informovat o předtransplantační péči o dárce, kde je kladen důraz na udržení správné činnosti tkání a orgánů.