Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOAGULAČNÍ AMBULANCE NA POČÁTKU ÉRY NOVÝCH ANTITROMBOTIK – UŽITEK, NEBO PŘEŽITEK ?

J. Matoušková, Z. Minariková, P. Neužil, V. Maťoška (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS


   Antikoagulancia patří v kardiologii a angiologii k jedněm z nejčastěji užívaných léků, zároveň ale přináší tato léčba řadu rizik. V zahraničí se o tyto nemocné mnohdy starají specializované koagulační kliniky. V ČR obdobná praxe není ještě zcela běžným standardem, koagulační léčba je vedena často praktickými lékaři.
   Ve snaze zkvalitnit péči primárně o pacienty „na Warfarinu“ zahájila v únoru 2010 v NNH činnost koagulační ambulance jako součást kardiologického odd. S minimálními požadavky na prostorové a materiální vybavení zajišťuje chod ambulance 1 proškolená sestra a dohlížející lékař – kardiolog.
   Náplní činnosti je hlavně vedení antikoagulační léčby včetně edukace pacientů, dále vytypovávání vhodných kandidátů pro některé invazivní výkony (např. implantaci okluderu ouška levé síně) či výhledově pro léčbu novými antitrombotiky. Koagulační ambulance úzce spolupracuje s odd. klinické genetiky NNH při stanovení genetického profilu každého nově zařazeného pacienta. Menší část klientely představují nemocní s rezistencí na duální antiagregancia.
   Od zahájení činnosti prošlo ambulancí 281 antikoagulovaných nemocných, z toho 200 pacientů mělo fibrilaci síní, 5 pacientů bylo po náhradě chlopně, u 7 nemocných  byla základní diagnóza srdeční selhání/kardiomyopatie, 69 pacientů mělo TEN. Celkový počet návštěv byl 1450.
   Za dobu působení ambulance jsme u sledovaných pacientů nezaznamenali žádné větší krvácení či tromboembolickou komplikaci.