Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JÍCNOVÁ ECHOECHOKARDIOGRAFIE PŘED PLÁNOVANOU ELEKTRICKOU KARDIOVERZÍ FIBRILACE SÍNÍ U PACIENTŮ PŘEDLÉČENÝCH ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBOU, RETROSPEKTIVNÍ STUDIE 2006-2010

A. Novák, J. Dražka, I. Kučerová, I. Petrová, J. Herman, M. Běhounek, M. Běhounek, J. Jakabčin, A. Kupec, J. Jager (Ústí nad Labem)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

   Cil:
  Z poměrně rozsáhlého pětiletého souboru zhodnotit nálezy jicnové echokardiografie  v den elektrické  kardioverze u pacientů warfarinizovaných 4-6 týdnů pro fibrilaci síní.  Cílem bylo  zjistit u kolika pacientů i přes odpovídající warfarinizaci v rozmezí INR 2,0 - 3,0 byl přesto nalezen trombus v levém oušku. 
  Soubor:
  Retrospektivně byl zhodnocen soubor dat pacientů z let 2006 - 2010 z 2023 provedených jícnových echokardiografií. Z nich bylo 385 pacientů, to je 19% indikovaných k TEE v den elektrické kardioverze. Byli předtím warfarinizování 4-6 týdnů. Většina pacientů měla první fibrilaci síní a nejčastějším rizikovým faktorem byla arteriální hypertenze a diabetes mellitus.
Formovaný trombus v oušku levé síně byl za těchto 5 let zjištěn pouze u 4 pacientů, z nich dva měli INR v požadovaném terapeutickém pásmu 2,0 - 3,0. U těchto dvou pacientů byla zesílena antikoagulační léčba k hranici 3,0 a kardioverze byla provedena až s odstupem po negativním nálezu na jícnové echokardiografii.

Závěr: Z našich retrospektivních dat vyplývá, že pokud je  pacient léčen warfarinem v
účinném rozmezí INR 2,0 – 3,0, 4-6 týdnů, pak nález trombu v oušku levé síně je velmi vzácný. U našich dvou pacientů s INR v terapeutickém rozmezí a trombem v oušku byly přítomny další echokardiografické známky  pro zvýšenou pravděpodobnost tvorby trombu, u jednoho dysfunkce levé komory a u druhého již poměrně velká dilatace levé síně. Proto by měl být při taktice plánování elektrické kardioverze fibrilace síní vždy zachován individuální přístup, zhodnocení rizikového skore embolie a  pečlivé zhodnocení všech echokardiografických parametrů svědčících pro zvýšenou trombogenitu v levostranných oddílech. Prezentace doplněna krátkými kazuistikami.