Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ENDARTEREKTOMIE PLICNICE V ČR 2004-2010

J. Lindner, K. Plocová, T. Grus, D. Ambrož, P. Jansa, S. Heller, M. Aschermann, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Abstrakt
Endarterektomie plicních tepen (PEA) je účinná chirurgická léčba chronické tromboembolické plicni hypertenze (CTEPH). Tato je dostupná v ČR od roku 2004, kdy byl zahájen program PEA v Kardiocentru VFN a 1.LF UK jako jednom z prvních center na uzemí bývalé východní Evropy. V současné době operujeme nejen pacienty z celé ČR, ale i ze Slovenska, kde není tato operace prováděna.
Soubor a metodika:Od září 2004 do 31.12. 2010 bylo po komplexním vyšetření operováno 149 nemocných s CTEPH (91 mužů a 58 žen, průměrný věk 60,54 let). Předoperačně byl střední tlak v plicnici průměrně 56,3 mmHg a plicní vaskulární rezistence (PVR) 832 dynes x s x cm.-5
Endarterektomii provádíme s použitím mimotělního oběhu, modifikovanou metodou hluboké hypotermie s přerušovanou cirkulační zástavou a reperfuzí mezi zástavami.
Výsledky:
U 53 nemocných jsme provedli současně s PEA další kardiochirurgický výkon, celkem 60 dalších kardiovýkonů. Jako jediné centrum na světě provádíme PEA spolu s MAZE  při výskytu chronické fibrilace siní při CTEPH. Těchto unikátních kombinovaných výkonů jsme provedli 12.
Průměrná doba cirkulační zástavy byla 33,02 minut, délka mimotělního oběhu 299 minut a celková délka operace průměrně 394 minut. Umělá plicní ventilace trvala průměrně 48 hodin. Výsledky našeho programu jsou srovnatelné s nejlepšími evropskými centry a úspěšně jsme je presentovali na národních i mezinárodních kongresech.
Závěry:Plicní endarterektomie je efektivní a potenciálně kurativní pro správně indikované nemocné s CTEPH. PEA může být provedena bezpečně a úspěšně současně s dalšími kardiovýkony. Pacienti musí být cíleně na tyto onemocnění vyšetřováni a indikováni. Hemodynamicky významný pokles PVR je prognosticky nejvýznamnějším faktorem pro časnou i pozdní mortalitu.