Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KRÁTKODOBÁ PROGNÓZA PACIENTŮ LÉČENÝCH PERKUTÁNNÍ KORONÁRNÍ INTERVENCÍ S OBĚHOVOU PODPOROU SYSTÉMEM IMPELLA 2,5

J. Pešek, I. Bernat, J. Koza, M. Šmíd, J. Čech, V. Pechman, T. Hájek, V. Mikulenka, J. Široký, R. Rokyta (Plzeň)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Zjistit krátkodobou prognózu pacientů léčených perkutánní koronární intervencí (PCI) s oběhovou podporou systémem Impella 2,5.
Soubor a metodika: Prospektivní registr PCI provedených s mechanickou oběhovou podporou, hodnocena je 24-hodinová a 30-denní mortalita.
Výsledky: Během 12 měsíců (10/2009-9/2010) byla oběhová podpora systémem Impella 2,5 použita při PCI u 5 pacientů, 4 mužů a 1 ženy ve věkovém rozmezí 58-73 let. Ve všech případech se jednalo o pacienty s těžkou systolickou dysfunkcí levé komory srdeční, zvažovaná PCI byla hodnocena jako technicky obtížná, s vysokým rizikem periprocedurální ischémie myokardu.  V jednom případě byla PCI prováděna v počínajícím kardiogenním šoku, v ostatních případech se jednalo o plánovanou PCI u  hemodynamicky stabilních pacientů. Průtok systémem Impella 2,5 byl během PCI titrován dle aktuálního hemodynamického stavu. Ve čtyřech případech proběhl výkon technicky nekomplikovaně, v jednom případě byl nutný akutní kardiochirurgický výkon pro rupturu tepny neošetřitelnou implantací stentgraftu, systém Impella v tomto případě byl funkční během celého perioperačního období. Po odstranění systému Impella došlo v jednom případě ke vzniku pseudoaneurysmatu femorální tepny, které bylo vyřešeno manuální kompresí, v jednom případě bylo nutno chirurgické ošetření místa vpichu pro krvácení vzniklé během hemokoagulační poruchy při multiorgánovém selhání. Během prvních 24 hodin po výkonu žádný pacient nezemřel, do 30 dnů zemřela jedna pacientka ve spádové nemocnici (recidivující fibrilace komor s neúspěšnou resuscitací), ostatní pacienti byli propuštěni do domácího ošetřování a jsou sledováni ambulantně. 
Závěr: Systém Impella 2,5 umožňuje oběhovou podporu technicky náročných PCI doprovázených vysokým rizikem selhání čerpací funkce levé komory srdeční,              s akceptovatelnou hodnotou 24-hodinové i 30-denní mortality.