Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KARDIOGENNÍ ŠOK PŘI TAKO-TSUBO KARDIOMYOPATII - KAZUISTIKA

M. Hromádka, J. Lhotský, J. Koza, V. Pechman, J. Čech, J. Pospíšil, R. Rokyta  (Plzeň)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Tako-tsubo kardiomyopatie je charakterizována zvláštní poruchou kontraktilní funkce myokardu vedoucí k balonovité dilataci a systolické dysfunkci LKS. Závažnou komplikací je rozvoj kardiogenního šoku.

Kazuistika: 65- letá hypertonička bez ICHS byla přijata na KJIP pro bolesti na hrudníku  spojené s dušností (v předchorobí stresové situace v rodině). Na EKG přítomny ST deprese v I, aVL, V4-V6 s lehce pozitivním troponinem I, pro hypotenzi podpora oběhu noradrenalinem a dobutaminem. Dle bed-side echokardiografie (TTE) EF LKS 25%, v apikálních 2/3 LKS vyklenutí a akineza, v bazální 1/3 LKS hyperkontraktilní. Byla provedena urgentní koronarografie bez nálezu významných stenóz na věnčitých tepnách a poté zavedena intraaortální balónková kontrapulzace (IABK). Pro rozvoj dechové tísně nutnost intubace a zahájení mechanické ventilace. Pro prohlubující se šok zaveden Swan-Ganzův katétr. Dle TTE nález významné dynamické obstrukce výtokového traktu LKS (LVOT) s gradientem 182/92 mmHg a SAM předního mitrálního cípu s významnou mitrální regurgitací. Při volumexpanzi za kontrol tlaku v zaklínění a vysazení dobutaminu dochází k poklesu gradientu v LVOT na 124/61 mmHg. Dále podáván levosimendan v redukované dávce 0,05 ug/kg/min. Při IABK docházelo dle TTE intermitentně ke kolísaní tepového objemu při akcentaci gradientu v LVOT. Stav nemocné se postupně podařilo stabilizovat, dle ECHA s odstupem 4 dnů normalizace systolické funkce LKS, stav hodnocen jako Tako-tsubo kardiomyopatie. Následně byla nemocná úspěšně odpojena od ventilátoru a po 16 dnech propuštěna do domácí péče.
Závěr: Naše kazuistika dokumentuje Tako-tsubo kardiomyopatii s rozvojem kardiogenního šoku při významném podílu dynamické obstrukce v LVOT a upozorňuje na úskalí její správné diagnostiky a léčby.

Podpořeno VZ UK č. MSM 0021620817 „Invazivní přístupy k záchraně a regeneraci myokardu.“