Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JAK LZE ŘEŠIT VYSOKÉ DEFIBRILAČNÍ PRAHY IMPLANTOVANÉHO ICD

L. Galušková, M. Kubelková, J. Jakubcová (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Implantace ICD je zavedenou léčebnou metodou u nemocných se život ohrožujícími arytmiemi. Na závěr implantační procedury se navozením maligní arytmie testuje účinnost defibrilačního výboje. U většiny pacientů jsou hodnoty defibrilačních prahů příznivé, avšak u malé části nemocných nemusí ani výboj o nejvyšší energii spolehlivě maligní arytmii zrušit. Jedním z řešení v této situaci je implantace přídatné elektrody do podkoží.

 Na našem pracovišti se používají dva systémy podkožních elektrod. Nejčastěji je to SQ array, což je přídatná elektroda implantovaná po podkoží na laterální straně hrudníku. Vlastní elektroda je tvořena třemi elektricky aktivními cívkami. Vektor výboje se rozloží a je lépe pokryta masa levé komory. V jednom případě, u pacienta s obvzláště dilatovanou levou komorou srdeční, byla použita elektroda Transvene SQ. Ta je tvořena jednou cívkou a byla implantována do podkoží okolo hrudníku tak, že umístění  distálního konce dosahuje téměř k páteři.

Použitím těchto přídatných elektrod bylo dosaženo vyhovujících defibrilačních prahů ve všech případech.

 Implantace přídatné podkožní elektrody představuje spolehlivé řešení u pacientů s implantovaným ICD a vysokými defibrilačními prahy.