Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

REKONSTRUKCE AORTÁLNÍHO OBLOUKU U NOVOROZENCŮ A KOJENCŮ S KOMPLEXNÍ VROZENOU SRDEČNÍ VADOU S POUŽITÍM IZOLOVANÉ PEFUZE HLAVY

T. Tláskal, V. Kučera, P. Vojtovič, V. Tomek (Praha)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl. Analýza zkušeností s korekcí komplexních vrozených srdečních vad s obstrukcí aortálního oblouku u novorozenců s využitím izolované perfuze hlavy.

Soubor a metodika. Od roku 2002 byla provedena korekce komplexní vrozené srdeční vady s obstrukcí aortálního oblouku s využitím metody izolované perfuze hlavy u 21 novorozenců. Průměrný věk byl 5 dní a průměrná váha 3,1 kg. Šest pacientů mělo společný arteriální trunkus, 4 dvojvýtokovou pravou komoru, 4 subvalvární aortální stenózu a 3 transpozici velkých artérií. Dvanáct pacientů mělo úplné přerušení aortálního oblouku a 9 mělo koarktaci nebo hypoplázii aortálního oblouku. Operace byla u všech pacientů provedena z přístupu ze střední sternotomie v mimotělním oběhu, hypotermii a kardioplegické srdeční zástavě. K rekonstrukci aorty byla využita metoda izolované perfuze hlavy kanylou zavedenou přes brachiocefalický trunkus. U 8 pacientů byl současně perfundován myokard kanylou v kořeni aorty. Aortální oblouk byl rekonstruován přímou anastomózou descendentní a ascendentní aorty. Intrakardiální výkon spočíval v anatomické korekci transpozice nebo dvojvýtokové pravé komory u 6, korekci společného arteriálního trunku u 6, resekci subaortické stenózy u 4 a uzávěru komorového defektu záplatou u všech 21 pacientů.

Výsledky. Časně po operaci žádný pacient nezemřel. Tři (17,3%) pacienti zemřeli po 30. pooperačním dni: dva na respirační komplikace a jeden na srdeční selhání, 7 pacientů vyžadovalo reoperaci nebo intervenční zákrok. V současné době jsou všichni pacienti ve velice dobrém nebo dobrém stavu 0,1-5,5 roku po operaci.

Závěr. Korekci komplexních vrozených srdečních vad s obstrukcí aortálního oblouku je možné provést s nízkou operační mortalitou a velice dobrým střednědobým výsledkem. Izolovaná perfuze hlavy umožňuje snížit riziko závažných komplikací.

Vypracováno s podporou VZ FNM MZO 00064203