Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TOTÁLNĚ ENDOSKOPICKÝ ROBOTICKY PROVEDENÝ AORTOKORONÁRNÍ BYPASS LIMA-RIA (TECAB). REÁLNÝ SOUPEŘ PRO PCI RIA?

Š. Černý, J. Marounek, P. Formánek, D. Doubek, P. Jehlička, S. Horáková, M. Lacinová, J. Bonatti (Praha, Innsbruck, Austria)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

ÚVOD: PCI intervence na proximálním úseku RIA představuje jeden z  nejčastěji prováděných zákroků v intervenční kardiologii. Robotická technologie, která vstoupila v poslední době i do kardiochirurgie umožňuje plně endoskopické provedení aortokoronárního bypassu s použitím vnitřní prsní tepny (LIMA) a vytvoření anastomozy LIMA-RIA bez nutnosti provádět klasickou chirurgickou incizi (TECAB).
METODY: Presentace vlastních úvodních klinických zkušeností s uvedenou metodou a rozbor dostupných literárních dat.
VÝSLEDKY:  Od 10/2007 provádíme na našem pracovišti plně endoskopický aortokoronární bypass LIMA – RIA  s použitím robotického systému Da Vinci® (TECAB). Zatím jsme výkon provedli u 2 pacientů. Operace byly provedeny v mimotělním oběhu za použití systému Port Access®. Jednalo se o 2 muže ve věku 53 a 59 let.  Jeden nemocný měl kompletní uzávěr a jeden stenosu RIA. Výkon byl technicky úspěšný v obou případech. Průměrná doba svorky  byla 71,5 ± 30,4 min. a průměrná doba MO 100,0 ± 35,4 min.  Oba nemocní jsou 3 měsíce po zákroku v dobrém klinickém stavu bez stenokardií.
ZÁVĚR: Aortokoronární bypass s anastomozou LIMA-RIA za pomoci robotického systému Da Vinci® (TECAB) je reprodukovatelný, bezpečný a efektivní výkon. Umožňuje provést chirurgickou  revaskularizaci RIA bez klasické chirurgické incize.  Výsledky pracovišť, které provádějí tyto výkony ve větším počtu jsou velmi povzbudivé. Studie prováděné v minulosti prokázaly nižší počet reintervencí ve skupině nemocných s chirurgickou revaskularizací RIA, nevýhodou však byla větší invazivita zákroku. TECAB tuto invazivitu eliminuje a v případě proximální léze RIA má potenciál stát se alternativou PCI.