Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CHIRURGICKÁ LÉČBA CHRONICKÉ TROMBOEMBOLICKÉ PLICNÍ HYPERTENZE, KOMBINOVANÉ VÝKONY, INDIKACE, ČASNÉ VÝSLEDKY

J. Lindner, P. Jansa, J. Kunstýř, S. Heller, T. Grus, T. Paleček, J. Bláha, M. Aschermann, J. Tošovský, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod
Pacienti s chronickou tromboembolickou plicní hypertenzí (CTECH) profitují v indikovaných případech s endarterektomie plicnice (PEA). Část těchto pacientů má současně onemocnění koronárních tepen, chlopenní vadu, patentní foramen ovale (PFO) nebo fibrilaci siní , které je možné léčit současně provedeným kardiovýkonem.
Materiál a metoda
Od září 2004 do prosince 2007 jsme provedli u 68 nemocných endarterektomii plicnice pro CTEPH. Z toho u 23 pacientů jsme provedli současně 25 dalších kardiovýkonů.Dvanáctkrát jsem provedli futuru PFO, u 8 pacientů revaskularizaci myokardu aortokoronárními bypasy a u 5 nemocných CRYOMAZE pro fibrilaci siní.
Výsledky
Celková časná mortalita byla 5,9% u pacientů pouze s PEA 4,4% u pacientů s kombinovaným výkonem 8,7%. Hemodynamické výsledky operace jako pokles mPA a pokles PVR byly srovnatelné a soubory pacientů s PEA a kombinovanými výkony se výrazně nelišili. Pacienti s kombinovanými výkony měli vyšší střední tlak v plicnici i PVR,byli starší, byli déle ventilováni (průměrně 73 hodin proti 36 hodinám u izolované PEA).Pooperačně měli pacienti s kombinovaným výkonem častěji pneumonii a renální insuficienci. Sinusový rytmus po Cryomaze mají v současné době (průměrně 12 měsíců po operaci ) 4 pacienti tj. 80%.
Závěr
Plicní endarterektomie je efektivní a potenciálně kurativní pro správně indikované nemocné s CTECH. PEA může být provedena bezpečně a úspěšně současně s dalšími kardiovýkony. Pacienti musí být cíleně na tyto onemocnění vyšetřováni a indikováni.
Hemodynamicky významný pokles PVR je prognosticky nejvýznamnějším faktorem pro časnou i pozdní mortalitu.S podporou grantu MZ ČR NR/9224-3.

Graf1. Plicní vaskulární rezistence izolovaných (PEA) a kombinovaných výkonů.