Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INDIVIDUALIZACE RIZIKA NÁHLÉ SRDEČNÍ SMRTI U PACIENTŮ S DYSFUNKČNÍ KOMOROU – PROSPEKTIVNÍ SLEDOVÁNÍ

P. Lokaj, L. Křivan, M. Kozák, P. Trčka, M. Sepši, J. Špinar (Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: zařadit neinvazivní parametr T wave alternans (TWA) do stratifikace rizika náhlé srdeční smrti (NSS) u pacientů s dysfunkční komorou a využít jej k cílené a účelné implantaci implantabilního kardioverter-defibrilátoru (ICD).
Soubor a Metodika: cca 150 pacientů s EF LK pod 40 % bez ohledu na etiologii srdečního selhání bude podrobeno neinvazivním vyšetřovacím metodám: TWA; citlivost baroreflexu (BRS); Holterovskému monitorování EKG ke stanovení turbulence srdečního rytmu (HRT), variability v tepových intervalech (HRV) a počtu KES; echokardiografickému vyšetření včetně stanovení dyssynchronie u pacientů s QRS > 120 ms a zhodnocení medikace. U pacientů s ICHS bude hodnocen i počet postižených koronárních tepen na základě výsledku koronarografického vyšetření. U pacientů s ICHS a výskytem NSKT respektive pacientů s QRS > 120 ms a významnou dyssynchronií a pozitivním TWA nebo programovanou stimulací komor (PSK) je indikována implantace ICD respektive CRT-ICD.
Výsledky: na základě ambulantního sledování v průběhu 3 let bude sledována celková mortalita a mortalita z důvodu NSS a hodnocen výskyt maligních arytmií u TWA pozitivních pacientů. Cílem bude i srovnání TWA s dalšími neinvazivními prediktory jako HRT, HRV a BRS a srovnání a invazivními znaky jako PSK. Dalším cílem je definovat podskupinu pacientů s CRT profitující s implantace CRT-ICD a konečně redukce počtu ICD implantací u pacientů TWA negativních ve skupině MADIT I a II.
Závěr: Zařazení TWA s 98% negativní předpovědní hodnotou do algoritmu stratifikace rizika NSS u pacientů s dysfunkční komorou bez ohledu na etiologii a její cílené využití k účelné implantaci ICD.