Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

PROBLEMATIKA OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE U PACIENTKY PO KOMBINOVANÉ TRANSPLANTACI SRDCE A PLIC - KAZUISTIKA

A. Nechvílová, P. Pecníková, J. Králová, K. Trefilová (Praha)
Topic:
Type: Presentation - doctors, 16th CSC Annual Congress

Úvod: Kombinovaná transplantace srdce a plic (Tx S+P) je metodou léčby vybraných nemocných s terminálním kardiopulmonálním onemocněním, nejčastěji vrozených srdečních vad s plicní hypertenzí. Prvá Tx S+P v ČR byla provedena v IKEM ve spolupráci s lékaři FTN a dalšími odborníky 22.11. 2007.
Popis případu: Příjemkyní byla 49-letá pacientka s vrozenou vývojovou vadou srdce a těžkou prekapilární plicní hypertenzí, u níž byla po podrobném vyšetření kontraindikována korekční operace. Pro celkové zhoršení zdravotního stavu byla vyšetřena a zařazena na čekací listinu 15.1.2007. Transplantace (22.11.2007) proběhla bez větších komplikací. Po výkonu pacientka převezena na RES kardiologického centra IKEM, kde byly provedeny 3 poextubační bronchoskopie se současným provedením transbronchiální biopsie. 4.12.2007 pacientka přeložena na oddělení kardiologie na monitorované lůžko. Zahájena bariérová ošetřovatelská péče s přísnými režimovými opatřeními. Pokračuje se v imunosupresi, analgezii a v protiinfekční profylaxi. Pacientka byla propuštěna do domácí péče po 7 týdnech.
  U pacientů po Tx S+P je nutné provádět v pravidelných intervalech kontroly pomocí vyšetřovacích metod, jako jsou RTG S+P, spirometrie, plicní biopsie, CT hrudníku, ECHO a případně EMB, aby byly včas zachyceny změny a komplikace zdravotního stavu. Ošetřovatelská péče se kromě podávání předepsané medikace a zajišťování naordinovaných vyšetření zaměřovala na péči o operační ránu (převazy), péči o žilní vstupy (CŽK, PŽK), na mobilizaci pacientky, intenzivní dechovou rehabilitaci, inhalace ATB a polohovací drenáže (nutná aktivní expektorace sputa- denervace plic). 
Závěr: Prvé zkušenosti ukázaly, že Tx S+P významně zlepšuje klinický stav. Důležitou podmínkou úspěšného výsledku je správně vedená ošetřovatelská péče.