Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ENDOKARDITIDY PRAVÉHO SRDCE, PĚTILETÉ SLEDOVÁNÍ

A. Novák, J. Dražka, I. Petrová, M. Běhounek, M. Kubíčková, M. Bystroň, P. Červinka (Ústí nad Labem)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Pravostranná endokarditida se vyskytuje převážně u intravenosních toxikomanů. U ostatních pacientů je vzácná. Výskyt se liší dle socioekonomických podmínek a prevalenci toxikomanů v dané oblasti a způsobu aplikace intravenosních drog.

Metodika: Na základě retrospektivních dat pětiletého sledování  endokarditid v Masarykově nemocnici byl zhodnocen soubor pacientů s endokarditidou  v pravostranných srdečních oddílech.  

Výsledky: 

 Během 5 let byla diagnostikována u 22 pacientů, většinou s vegetacemi na trikuspidální chlopni, u toxikomanů s aplikací drog intravenosně, u jedné  pacientky se subaortálním komorovým defektem a čtyř  pacientů  na kardiostimulačních  elektrodách.
            Diagnostika endokarditidy u toxikomanů nebyla obtížná. Septický průběh s anamnézou intravenosní aplikace drog indikuje  echokardiografické vyšetření.  U všech pacientů byly přítomny velké vegetace patrné již  při echokardiografickém vyšetření z prekordia, s trikuspidální insuficiencí. V čtyřech  případech s těžkou destrukcí trikuspidální chlopně, indikované k paliativnímu kardiochirurgickému řešení. Jako etiologické agens byl v hemokulturách identifikován stafylokokus aureus. Vzácně jsme diagnostikovali pravostrannou endokarditidu u pacientů s vrozenými srdečními vadami. U jedné pacientky s komorovým defektem byla diagnostikována  ale až po několika týdnech vleklých teplot a opakovaném vyšetření a léčení ATB pro recidivující bronchopneumonie.
            Závěr: Výskyt pravostranné endokarditidy je poměrně vzácný, léčba je ale dlouhodobá s
několikatýdenní aplikací kombinované terapie antibiotiky. Nejčastěji se vyskytuje u  pacientů
toxikomanů. Zhodnocení dat ukázalo, že v posledních dvou letech došlo k nápadnému vzestupu výskytu pravostranné endokarditidy se závažným klinickým průběhem u toxikomanů po intravenosní aplikaci dávky připravené z tablet subutexu.