Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYŠETŘENÍ A DIAGNOSTIKA KORONÁRNÍ NEMOCI SE STRATIFIKACÍ RIZIKA U ASYMPTOMATICKÝCH DIABETIKŮ 2.TYPU POMOCÍ GSPECT

J. Bakala, A. Adamíková, J. Bernátek, P. Kurfürst (Kyjov, Zlín)
Tématický okruh: Nukleární kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Nukleární kardiologie

Cíl: Sledování významnosti gatovaného perfúzního SPECTu (GSPECT)myokardu u asymptomatických diabetiků 2.typu v klidu a po zátěži

Metodika:Autoři vyšetřili 56 asymptomatických diabetiků–36 mužů a 20 žen průměrného věku 57 let s diabetem 2.typu.Délka trvání diabetu minimálně 5 let a nebyly známky kardiovaskulárního onemocnění.U pacientů byl proveden GSPECT pomocí 99mTc tetrofosminu na gamakameře SPECT Philips,výsledky vyhodnoceny programem QGS a Emory Cardiac Tool´s.Počítány parametry–EF,EDV,ESV dále pak indexy STSS(Stress Total Severity Score),SMS(Stress Sumary Score),SRS(Stress Rest Score)a TID(Transient Ischemic Dilatation Index).Dále u všech pacientů sledovány laboratorní parametry VCAM,ICAM,E-selectin, ICAM-1,VCAM-1 a HbA1c.Pacienti s pozitivním testem měli provedenu koronarografii.

Výsledky:Byly srovnány dvě skupiny pacientů– negativní (34)a pozitivní (22), u kterých provedena koronarografie (u 16 byla pozitivní koronarografie). Srovnávány výsledky EF,STSS,SRS,SMS a TID.
Pozitivní pacienti(22): průměrná EF= 51,8±7,8,průměrný STSS=350±108, průměrný SSS=18.
Normální pacienti(34): průměrná EF=53±7,2, průměrný STSS=131±27,
průměrný SSS=6.Dále jsme počítali TID index a sledovány adhezivní molekuly. U 14 pacientů byl index vyšší než 1,23,byla zjištěna statisticky významná korelace s hodnotou glykosylovaného  hemoglobinu HbA1c, hladina p<0,05. Se vzestupem hodnoty HbA1c  vzestoupila  i hodnota TID.

Závěr:Parametry STSS, SRS a SMS jsou významnými prognostickými faktory u asymptomatických diabetiků k provedení koronarografie.Dále hodnoty TID svědčí pro vzestup HbA1c, je tedy důležitým prognostickým faktorem u pacientů s diabetem 2.typu a úzce souvisí s kompenzací diabetu. Celkově lze říci,že gatovaný SPECT stress a rest je významným ekonomickým přínosem pro vyšetření asymptomatických diabetiků.