Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRAVÁ KOMORA U HYPERTROFICKÉ KARDIOMYOPATIE: ZOBRAZENÍ POMOCÍ TKÁŇOVÉHO DOPPLERA A STRAIN

D. Zemánek, J. Veselka, P. Tomašov, M. Sedláková, K. Linhartova (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Hypertrofická kardiomyopatie (HCM) je onemocnění podmíněné mutací sarkomerických proteinů. Kromě typické hypertrofie myokardu patří do obrazu HCM abnormality diastolické i systolické funkce detekovatelné pomocí strain a tkáňového dopplerovského zobrazení (TDI) u levé komory. Naším úkolem je zjistit, zda také u pravé komory můžeme prokázat toto postižení.
Metodika: Vyšetřili jsme 19 pacientů s HCM po úspěšné alkoholové septální ablaci a kontrolní soubor 22 dobrovolníků. Tyto soubory se nelišili v základních charakteristikách (věk, pohlaví, výška, váha a základních rizikových faktorech ICHS). Kromě klasických parametrů jsme u pravé komory provedli měření strain a strain rate: peak postsystolic strain, peak systolic strain rate a peak diastolic strain rate. Tyto parametry jsme měřili u apikální poloviny volné stěny pravé komory. Pomocí TDI jsme hodnotili pohyb trikuspidálního anulu (velikost vln S´, E´ a A´).Zároveň jsme také provedli vyšetření basálních segmentů levé komory pomocí strain a strain rate a mitrálního anulu pomocí TDI.
Výsledky: Ze všech sledovaných parametrů pravé komory jsme nalezli statisticky signifikantní rozdíl pouze u velikosti vlny E´ u trikuspidálního anulu (10,6±1.6, 12,6±2,2, P<0,05). Ostatní parametry se významně nelišili. Naopak u levé komory jsme potvrdili předpoklad o statisticky významném rozdílu strain, strain rate a TDI mezi HCM a kontrolním souborem.
Závěr: Funkce pravé komory u pacientů s HCM po úspěšné septální ablaci hodnocená pomocí strain, strain rate a TDI se významně neliší od kontrolního souboru na rozdíl od levé komory. Zaznamenali jsme pouze významný rozdíl pro velikost vlny E´, která může naznačovat poruchu diastolické funkce.