Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ALGORITMUS PRO DIAGNOSTIKU SYNDROMU KOMOROVÉ PREEXCITACE NA 12 SVODOVÉM EKG

M. Eisenberger, N. Davidson, D. Todd, K. Buchtova, A. Fitzpatrick (Manchester, United Kingdom, Liverpool, United Kingdom, Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl
Cílem této studie bylo sestavit jednoduchý algoritmus, pomocí kterého by bylo možné vyloučit anebo potvrdit komorovou preexcitaci na 12 svodovém EKG u hraničních pacientů. Správná diagnostika preexcitace je velmi důležitá s ohledem na jisté riziko náhlé srdeční smrti na jedné straně a možné komplikace při radiofrekvenční ablaci na druhé straně.  

Metodika
Retrospektivně jsme analyzovali EKG u 188 pacientů před a po radiofrekvenční ablaci jedné nebo vice přídatných drah. Analyzovali jsme následující znaky: (1) PR interval před a po ablaci (2) PR dispersi (ΔPR) definovanou jako rozdíl mezi PR intervaly ve svodech s největší a nejmenší preexcitací, (3) přechodovou zónu, (4) aktivaci septa vyjádřenou jako septální R vlnu ve svodu aVR.


Výsledky:
Kombinovaný parameter PR≤120ms+ΔPR≥20ms byl pozitivní u 163 pacientů ze 188 před ablací a negativní u všech 188 pacientů po ablaci (p<0.001). Septální R vlna ve svodu aVR nebyla přítomna ani u jednoho ze zbývajících 25 pacientů před ablací, ale byla identifikována u 130 pacientů po ablaci (p<0.001). Přechodová zóna ve svodu V1 a před ním byla nalezena u 22 pacientů před ablací a u žádného po ablaci (p<0.001). 3 pacienti se syndromem komorové preexcitace byli mylně identifikováni jako zdraví pacienti.

Závěr
Za použítí tohoto algoritmu jsme byli schopni správně identifikovat všechny pacienty s normálním EKG a 185 ze188 pacientů se syndromem komorové preexcitace bez ohledu na jednoznačnou přítomnost delta vlny.