Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRAVIDELNÁ POHYBOVÁ AKTIVITA (PPA) V SEKUNDÁRNÍ PREVENCI ICHS – NAŠE ZKUŠENOSTI S VYUŽITÍM AKCELEROMETRU ACTIGRAPH PŘI MONITORACI DOMÁCÍ REHABILITACE KARDIAKŮ (DRK)

J. Bajorek, H. Cypriánová, E. Sovová, P. Stejskal, J. Lukl, Š. Vladařova, I. Buriánková, J. Palčík, J. Mitas (Olomouc)
Tématický okruh: Rehabilitace v kardiologii
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl práce:
1.zhodnocení přínosu akcelerometru Actigraph při monitoraci pohybové aktivity
2.posouzení  vlivu edukace na ochotu pacientů s ICHS zúčastnit se programu PPA
3. ověření působení pravidelné fyzické aktivity na vybrané funkční parametry kardiovaskulárního systému a na rizikové faktory aterogeneze.
Soubor a metodika:
Osloveno bylo 162 pacientů po koronární angioplastice, s EF nad 40%, oběhově stabilních, bez nestability AP a komorbidit neumožňujících pravidelnou pohybovou aktivitu. Souhlas s účastí v programu vyslovilo 51 pacientů, předčasně ukončilo 16 pacientů, takže výsledky lze hodnotit u 35 pacientů. V tomto souboru bylo 31 mužů a 4 ženy ve věku 32-82 let(58± 10). Vstupní vyšetření bylo provedeno nejdříve 3 týdny po koronarografii a zahrnovalo klidové ECHO, spiroergometrii, biochemické vyšetření (CRP, Ile6, Ile8, Ile10, TNFalfa, adiponektin, leptin, lipidogram) a týdenní monitoraci pohybové aktivity akcelerometrem Actigraph. Vlastní program pohybové aktivity probíhal v domácím prostředí (rotoped, chůze, běh, severská chůze) za automonitorace s využitím sporttesteru  nebo krokoměru. Kontrolní vyšetření po 3 měsících.
Výsledky:
Studie se zúčastnilo 30% oslovených pacientů.
V tomto souboru nedošlo u echo-parametrů  k podstatnějším změnám. Nesignifikantně se zlepšila se aerobní kapacita (VO2peak z 23,2ml/kg na 26,5ml/kg.min)( p-0,069). Došlo ke staticky nevýznamnému poklesu TNFalfa(p-0,063) a Ile 8(p-0,093). Průměrný celkový relativní energetický výdej byl ve sledovaném souboru 5,8±0,8kj/kg.hod, celkový energetický výdej za den se zvýšil z 9080 kJ na 10850 kJ . Doba s energ. výdejem 2-6 MET se prodloužila denně o 29 minut.
Závěr:
Akcelerometr Actigraph je užitečnou pomůckou v monitoraci DRK. Objektivizovaná zvýšená PPA je spojena s nesignifikantním zlepšením některých prognostickým ukazatelů. Ochota k zvýšení PPA je ale i u edukovaných kardiaků nízká.