Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝZNAM DÁLKOVÉHO MONITOROVÁNÍ PRO ČASNOU DETEKCI FIBRILACE SÍNÍ U PACIENTŮ S IMPLANTABILNÍMI DEFIBRILÁTORY A KARDIOSTIMULÁTORY

J. Lipoldová, M. Novák, T. Vykypěl, I. Dvořák (Brno)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Incidence fibrilace síní (AF) v populaci pacientů s implantabilním defibrilátorem (ICD) nebo kardiostimulátorem (PM) je vysoká. Příčinou je vysoká prevalence pacientů se strukturálním onemocněním srdce a zvláště s dysfunkcí levé komory, dále změna šíření aktivační vlny při stimulaci a další faktory. Časná detekce je důležitá pro prevenci trombembolických komplikací a zhoršení srdečního selhání, pro časné nasazení léčby a možnost časné kardioverze. Systém dálkového monitorování Biotronik Home Monitoring (HM) usnadňuje časnou diagnostiku AF. Prezentujeme kazuistiky pacientů s různými podsystémy HM.
Kazustika 1: Pacient s biventrikulárním PM, aktivace HM I. generace. HM hlásí opakované detekce PM tachykardie a pokles % resynchronizační terapie. Manuálně přehodnocené grafy trendů síňového a komorového vnímání vedly k podezření na vznik AF. Tato diagnostikována při vyžádané kontrole po 8 dnech o vzniku. Zapojení odeslání zprávy při iniciaci Mode Switch by diagnostiku urychlila.
Kazuistika 2: Pacient s dvoudutinovým (2D) ICD, aktivace HM I. generace. HM hlásí aktivaci Mode Switch. Graf trendu vlastního rytmu ukazuje náhlý vzestup vnímaných síňových událostí na 100%. AF je verifikována o 2 dny později při kontrole.
Kazuistika 3: Pacient s 2D ICD, aktivace HM II. generace. HM hlásí epizodu síňové arytmie. K dispozici je IEGM epizody, kde lze přesně identifikovat začátek i konec paroxysmu AF. Zpráva je k dispozici 2 hodiny od epizody.
Závěr: HM I. generace umožňuje aktivaci přenosu zprávy při přepnutí režimu. Správnost detekce a dobu arytmie lze jen odhadnout podle dostupných grafů. HM II. generace přenáší kompletní IEGM detekce síňové arytmie a u krátkých paroxysmů obsahuje i konec arytmie. Předpokladem pro časné zahájení léčby je úspěšný přenos zprávy, pečlivé zhodnocení lékařem a kvalita komunikace mezi lékařem a pacientem.