Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DIAGNOSTICKÝ A TERAPEUTICKÝ PŘÍNOS JÍCNOVÉ ECHOKARDIOGRAFIE U NEMOCNÝCH S „DROBNOU“ MOZKOVOU CÉVNÍ PŘÍHODOU

I. Oral, R. Štípal, L. Kraus, P. Ressner, M. Melichařík (Olomouc, Nový Jičín)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Posouzení přínosu  TEE k určení etiologie a léčebného postupu u drobných mozkových cévních příhod
Soubor a metodika: V průběhu roku 2008 bylo jsme provedli TEE u  celkem 242 nemocných ve věku 19 – 87 let, s negativní kardiální anamnézou, vyjma hypertenzní nemoci (60% nemocných), přijatých na neurologické oddělení pro akutně vzniklou „drobnou mozkovou cévní příhodu“-  mozečkovou závrať, TIA nebo frustní hemiparézu. Všichni pacienti měli provedeno CT mozku, ultrazvukové vyšetření karotid a vertebrálních tepen a přes polovina z nich i NMR.
Všem pacientům bylo provedeno TEE včetně vyšetření „bublinkovým kontrastem“ po Valsalvově testu.
Výsledky: Patologický nález při echokadiografickém vyšetření s možným vztahem k mozkové příhodě, ovlivňující další léčebný postup, jsme prokázali celkem u  75 (31%) nemocných  ( ASD typu secundum: 4, FOA: 31, aneurysma síňového septa: 12, Chiarriho síťka:10, Eustachova řasa: 4, trombus v oušku levé síně: 15, MVP 7). Patologické nálezy se vyskytovaly ve všech věkových skupinách.
Závěr: TEE jednoznačně patří do základního vyšetřovacího schématu u pacientů s drobnou CMP. Průkaz zkratové vady nebo trombu v oušku levé síně výrazně změní další léčebný postup u těchto nemocných.