Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MUTAČNÍ ANALÝZA GENŮ IONTOVÝCH KANÁLŮ U JEDINCŮ, KTEŘÍ PŘEŽILI NÁHLOU SRDEČNÍ SMRT

O. Toman, T. Novotný, A. Bittnerová, M. Kozák, I. Dohnalová, R. Gaillyová, M. Raudenská, A. Floriánová, D. Kuderová, J. Špinar (Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod:  Nedávno publikované studie prokázaly zvýšený výskyt náhlé srdeční smrti (NSS) v určitých rodinách. Je zřejmé, že existují geneticky podmíněné odchylky fyziologických procesů, které zvyšují riziko NSS. Genetická variabilita rizika NSS se může týkat procesů tvorby a vedení elektrických vzruchů v myokardu. V předkládaném projektu jsme chtěli ověřit hypotézu, že přítomnost určitých polymorfismů v genech pro iontové kanály zvyšuje riziko maligních komorových arytmií.
Soubor a metodika: Do souboru bylo zařazeno 39 jedinců, kteří přežili NSS (32 mužů, 7 žen) – prodělali oběhovou zástavu s dokumentovanou fibrilací/flutterem komor. U všech byl následně implantován kardioverter/defibrilátor. U těchto jedinců byla provedena mutační analýza genů KCNQ1, KCNH2 a KCNE1.
Výsledky: 31 z těchto jedinců mělo strukturální onemocnění srdce (skupina A), u zbylých 8 byla stanovena diagnóza primární fibrilace komor - LQTS a Brugada syndrom byly vyloučeny (skupina B). Ani v jedné skupině nebyla nalezena mutace genu KCNQ1. Ve skupině A byly nalezeny 2 mutace genu KCNH2 (c.560_568del9, c.1039C>T - p.Pro347Ser). Ve skupině B byla nalezena 1 mutace v genu KCNH2 (c.681C>T - p.Ala228Val). U žádného z postižených jedinců nebyl prodloužen QT interval. U 24 jedinců z obou skupin byl nalezen pouze běžný polymorfismus G38S v genu KCNE1.
Závěry: Pouze u 3 jedinců po oběhové zástavě zařazených do tohoto projektu (1,2%) byla nalezena některá z mutací v genech KCNQ1, KCNH2 a KCNE1. Jako další krok plánujeme mutační analýzu genů SCN5A, KCNE2 a RyR2. Význam genových polymorfismů v patogenezi NSS není zatím plně objasněn. 

Projekt je podpořen grantem České kardiologické společnosti.