Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LERICHŮV SYNDROM U PACIENTKY S INFEKČNÍ ENDOKARDITIDOU NA MITRÁLNÍ CHLOPNI

D. Vondráková, A. Krüger, M. Táborský (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod:  Infekční endokarditida (IE) je zánětlivé onemocnění, které je vyvoláno různými druhy mikroorganismů. Postiženy jsou většinou srdeční chlopně či cizí tělesa v srdci (chlopenní protézy, kardiostimulační elektrody, konduity). Průměrná incidence IE se pohybuje v rozsahu 1.9-6.2případů/100000 obyvatel. Mortalita endokarditid vyvolaných dobře citlivými streptokoky nepřesahuje 3 %, zatímco stafylokokové endokarditidy mají úmrtnost 25-40 % a mykotické přes 80%.
Kazuistika: Předkládame případ pacientky, která byla přeložena na oddělení akutní kardiologie se suspektní bakteriální endokarditidou mitrální chlopně. Do spádového zařízení byla původně přijata s cévní mozkovou příhodou a ložiskem temporoparietálně vlevo podle nativního CT mozku. Pro dechovou tíseň při levostranné kardiální insuficienci byla na UPV. TEE na našem pracovišti popisuje pendulující útvar na zadním cípu mitrální chlopni, velikosti 2x1,5 cm a významnou mitrální regurgitaci asymetrickým jetem. Hemokultury byly opakovaně negativní.  Byla nasazena empirická  ATB terapie, doplněno koronarografické vyšetření a byla indikována ke komplexnímu kardiochirurgickému (výkonu na mitrální chlopni a revaskularizaci). V rámci zhodnocení celkového stavu doplněno CT mozku, kde byla suspekce na drobné abscesové ložisko temporobasálně vlevo, které bylo následně na NMR mozku potvrzeno. Stav byl následně komplikován akutním uzávěrem aorty nad bifurkací, na podkladě embolizace s obrazem akutní ischémie  obou dolních končetin (Lerichův syndrom). Pacientce byl proveden kombinovaný chirurgický výkon – nejprve trombektomie z bifurkace aorty následně náhrada mitrální chlopně bioprotézou.
Závěr: Systémové embolizace komplikují 50-60% akutních endokarditid  a významně zhoršují prognózu pacienta. Velmi důležitá je včasná  a správná diagnostika, adekvátní cílená antibiotická terapie a zvážení kardiochirurgického výkonu .