Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ECHOKONTRASTNÍ LÁTKY PRO PRAVOSTRANNÉ A LEVOSTRANNÉ ODDÍLY. ZKUŠENOSTI Z POHLEDU SESTRY ECHOLABORATOŘE

A. Novák, R. Vlčková, J. Ryvolová, Š. Šorfová, L. Palubová, J. Dražka, M. Běhounek, I. Kučerová, I. Petrová, P. Červinka (Ústí nad Labem)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Cílem naší práce bylo zhodnotit  zkušenosti a přínos použití echokontrastních látek v provozu dvou echolaboratoří kardiologického oddělení.
 Metodika a soubor :  V práci hodnotíme zkušenosti s používáním echokontrastních látek z pohledu zdravotní sestry echolaboratoře na základně dat retrospektivního sledování.
   Natřepaný fyziologický roztok používáme pro zesílení signálu gradientu trikuspidální insuficience,  u složitých vrozených srdečních vad k posouzení pravostranných oddílů a při  jícnové echokardiografii k průkazu otevřeného foramen ovale. 
  Výsledky: Echokontrastní látky pro levostranné  oddíly,  v posledních letech SonoVue, indikujeme  u 30% dobutaminových zátěžových testů,  tam kde nejsou dobře přehledné nejméně dva segmenty levé komory.  U špatně vyšetřitelných pacientů,  k posouzení funkce LK, k optimalizaci dopplerovského signálu u významnějších hůře vyšetřitelných vad z prekordia, zvl. aortální stenozy.  Vzácně u ložiskových procesů v perikardu a myokardu k posouzení  vaskularizace útvarů,  u pseudoaneurysmat LK. Dále k vyloučení trombu u aneurysmat levé komory.  Při jícnové echokardiografii používáme echokontrast SonoVue  v případě artefaktu k vyloučení trombu v oušku levé síně, u disekce aorty k odlišení pravého a falešného lumen.
    Při používání kontrastních látek je nutná spolupráce s vyšetřujícím lékařem, ten již v úvodu vyšetření rychle zhodnotí, zda bude nutné echokontrastní látku použít, aby sestra včas zajistila žilní přístup a echokontrastní látku. Nedochází
tak časovému zdržení.
    Závěr: Použití echokontrastních látek výrazně zvyšuje kvalitu vyšetření, které pak jsou pro pacienta diagnosticky přínosná, tím šetří i další vyšetřovací metody.  Na jednotce intenzivní péče při vyšetření u lůžka pacienta přenosným přístrojem může  výrazně přispět i v diagnostice akutního stavu.