Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PŘEDBĚŽNÉ VÝSLEDKY VYŠETŘOVÁNÍ PACIENTŮ PO PERKUTÁNNÍ KORONÁRNÍ INTERVENCI KMENE LEVÉ VĚNČITÉ TEPNY CT KORONAROGRAFIÍ (PILOTNÍ STUDIE)

P. Čadová, D. Zemánek, T. Adla, J. Veselka (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Perkutánní koronární intervence (PCI) na kmeni levé věnčité tepny (LMCA) našly v posledních letech své místo v rámci léčby ischemické choroby srdeční. Potenciální komplikací je vznik významné restenózy s možným fatálním průběhem. Proto je doporučováno provedení kontrolního katetrizačního vyšetření. Cílem naší práce bylo zjistit, zda CT koronarografie je bezpečnou, proveditelnou a přesnou  metodou při hodnocení kmene levé věnčité tepny po perkutánní koronární intervenci s implantací stentu.
Metodika: pacienti po PCI LMCA byli vyšetřeni za 4 a 9 měsíců po intervenci pomocí CT koronarografie, selektivní koronarografie a intravaskulárního ultrazvuku (IVUS). IVUS s minimální plochou lumina ≤ 6 mm2.
Výsledky: Do studie jsme zařadili 29 pacientů (průměrný věk 68,6±12,7; 52% mužů, 38% akutních výkonů), kteří podstoupili perkutánní koronární intervenci kmene levé věnčité tepny. Všechny výkony proběhly nekomplikovaně. Z 29 pacientů se kontrolním vyšetřením podrobilo zatím 10 pacientů (29%). Ze zbývajících 19 pacientů 4 pacienti (14%) zemřeli, 3 pacienti (10%) byli indikováni k chirurgické revaskularizaci myokardu, 6 pacientů (21%) odmítlo kontrolní vyšetření a jsou bez potíží a 6 pacientů (21%) bude vyšetřeno v následujících týdnech. U 8 z 10 provedených vyšetření byla nalezena shoda mezi všemi uvedenými metodami. U 2 pacientů (20%) byla restenóza LMCA hodnocena dle CT koronarografie jako významná LMCA, která však byla dle IVUS i selektivní koronarografie nevýznamná.
Závěr: Výsledky této interim analýzy naznačují, že hodnocení kmene levé věnčité tepny pomocí CT koronarografie po implantaci koronárního stentu je bezpečné, proveditelné, avšak nepříliš přesné. K přesnosti metody se budeme moci vyjádřit až na základě vyšetření většího souboru pacientů.