Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROZŠÍŘENÁ NEODKLADNÁ RESUSCITACE V TERÉNU DVĚMA ZACHRÁNCI

J. Callerová, R. Škulec (Beroun)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Neodkladná resuscitace (NR) nemocného s náhlou zástavou oběhu v nemocnici a mimo nemocnici se odlišuje především organizací a prostředím, ve kterém resuscitujeme. V terénu jsou podmínky často stísněné, neznámé, ovlivněné roční dobou a počasím, k dispozici je jen omezené množství materiálu a zejména, pokud je na místě první zdravotnická posádka, jsou přítomni pouze dva zachránci bez lékaře. Proto je třeba vždy  respektovat několik zásad, které umožní účinnou resuscitaci do příjezdu lékaře.
1. Závažné výzvy operačního střediska (bezvědomí, porucha vědomí, těžká dušnost, bolest na hrudi) je třeba považovat za stav vysoce rizikový pro přítomnost či vznik srdeční zástavy a na místo rovnou přijít se všemi resuscitačními pomůckami (resuscitační kufr, defibrilátor, kyslíková bomba či ventilátor, odsávačka).
2. V případě bezvědomí velmi rychle ověřit zda pacient dýchá a zda je hmatný pulz. Přítomnost gaspingu je automatickou indikací k zahájení resuscitace. Při nejasnosti resuscitujeme.
3. Kolem pacienta rozmístit resuscitační pomůcky podle předem definovaného a nacvičeného plánu.
4. Nejdůležitější je kvalitní nepřímá srdeční masáž. Zachránci se v jejím provádění střídají, ale nesmí docházet k prodlevám. Kontrolu rytmu provádíme až po dvou minutách resuscitace a dál ve dvouminutových intervalech. Pauza v masáži pro zhodnocení rytmu nemá být samostatnou pauzou, ale vždy navazuje na pauzu na ventilaci ambuvakem. Tak minimalizujeme dobu bez masáže.
5. Protože zdravotnická posádka nepodává léky, obvykle se nezdržujeme zaváděním periferní žilní kanyly. Dýchací cesty je možné, ale ne nutné, zajistit kombitubusem nebo laryngeální maskou.
Závěr: Jen nacvičený postup s jasným stanovením priorit zajistí kvalitní NR v terénu za přítomnosti dvou zachránců. Některé tyto zásady se zpětně jeví užitečné i pro NR v nemocnici.