Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SROVNÁNÍ FENOTYPU A GENOTYPU CYP2D6 POMOCÍ METOPROLOLU U HYPERTENZNÍCH PACIENTŮ

M. Grundmann, J. Ďuricová, I. Ježíšková, I. Peřinová, I. Kacířová (Ostrava)
Tématický okruh: Farmakoterapie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod:Cytochrom P4502D6 (CYP2D6)  metabolizuje okolo 25% různých léků, mezi které patří i betablokátory. Aktivita CYP2D6 vykazuje velký genetický polymorfismus a je též ovlivněna řadou dalších faktorů (věk, nemoc, interakce).                               
Cíl:Srovnání fenotypu a genotypu u pacientů s použitím metoprololu jako substrátové látky.
Metoda:Do studie bylo zahrnuto 23 ambulantních pacientů s esenciální hypertenzí s mnohočetnou terapií, zahrnující metoprolol (Betaloc SR a ZOK, Vasocardin, Egilok) o průměrné dávce 125.5±66 mg, průměrném věku 64.7±12.5 roku a průměrné hmotnosti 84.3±21.0 kg. U každého pacienta bylo provedeno 4-5 odběrů krve před, za 1 hodinu, 2 hodiny, 3 hodiny a 4 hodiny po užití metoprololu, sérové koncentrace metoprololu a α-hydroxymetoprololu byly měřeny metodou HPLC s fluorescenční detekcí. Izolace DNA z periferní krve byla uskutečněna použitím kitu QIAampDNA Blood Midi (Qiagen). Alelické varianty CYP2D6 *3,*4 a *6 byly vyšetřeny metodou analýzy křivek na přístroji LightCycler v.1,5.
Výsledky a závěr:Z 23 testovaných pacientů na základě metabolického poměru MR (metoprolol/α-hydroxymetoprolol) patřilo 22 pacientů mezi extenzivní metabolizátory, u kterých byla pozorována velká variabilita MR(logMR za 3 hodiny po podání metoprololu: od -0.41 do +2.02). Stanovení genotypu CYP2D6 odhalilo 11 heterozygotů, 8 pacientů bylo nositeli defektní alely *4, 3 
měli defektní alelu *3. Ani jeden pacient nebyl nositelem dvou defektních alel a tedy nebyl pomalým metabolizátorem (PM). Stanovení fenotypu CYP2D6 odhalilo jednoho PM (logMR ›1.0). Tento pacient byl zároveň heterozygotem pro mutovanou alelu, jako jediný heterozygot však fenotypicky patřil mezi PM. Tento nález byl způsoben současným podáváním propafenonu, který je inhibitorem CYP2D6. Dále bylo zjištěno, že pacienti heterozygoti mají významně vyšší hodnoty logMR v porovnání s pacienty bez defektní alely (p ‹ 0.02).