Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ PERIKARDITIDY A MYOKARDITIDY. DVOULETÉ SLEDOVÁNÍ

A. Novák, J. Dražka, I. Petrová, M. Běhounek, J. Jakabčin, M. Bystroň, M. Kvašňák, R. Špaček, J. Herman, P. Červinka (Ústí nad Labem)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl a metodika:  Retrospektivní  zhodnocení diagnostiky, léčby a prognózy pacientů z let  2007- 8  s diagnózou akutní perikarditidy a myokarditidy na kardiologickém oddělení.
  Soubor:  Výskyt perimyokarditid byl 7 případů v roce 2007 a 9 případů v roce 2008, nejvíce v měsících listopad a prosinec, průměrný věk 34 let,  v 14 případech muži.
   Výsledky :  7 pacientů odesláno jako suspektní infarkt myokardu k dPCI,
s různě vyjádřenými elevacemi ST dle EKG. Koronarografií vyloučena akutní forma ICHS, u 5 dalších s positivním troponinem I byla  provedena koronarografie elektivně. Všichni pacienti měli bolesti na hrudi, febrilní stav byl u  10 pacientů, 55%.  Definitivní  diagnoza  byla stanovena až pomocí laboratorního vyšetření a echokardiografie, separace perikardu průměrně 3 mm. Nejvyšší průměrná hladina  troponinu I byla 8 ng/ml. U 4 pacientů byla provedeno CT hrudníku k vyloučení plicní embolie. Z virologického vyšetření prokázána pouze u jednoho pacienta etiologie Coxackie B. U jednoho pacienta nutná léčba kortikoidy a u dalšího  provedena punkce současného většího pleurálního výpotku. 55 % pacientů s průměrným CRP 68 mg/l léčeno antibiotiky, bakteriální etiologie ale neprokázána.
   Jeden pacient s fulminantní formu perimyokarditidy, při přijetí ještě s normální ejekční frakcí. Odeslán k biopsii myokardu na specializované kardiologické pracoviště, kde zemřel na rychle progredující srdeční slabost. Tento případ je rozebrán jako kazuistika.
  Závěr:  V rámci dif. diagnostiky je nutno vyloučit koronární onemocnění, proto u většiny pacientů byla provedena koronarografie, zejména u pacientů s positivním troponinem. V prvních dnech je nutná důsledná observace pacientů včetně monitorace k vyloučení akutní myokarditidy, která může mít vzácně fatální průběh. U indikovaných pacientů bude v budoucnu stoupat role magnetické rezonance.