Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KARDIOVASKULÁRNÍ KOMPLIKACE U HIV POSITIVNÍCH PACIENTŮ

J. Zeman, M. Staňková, O. Turjanica (Praha)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

HIV positivních pacientů ve světě nezadržitelně přibývá. Na druhé straně se prodlužuje jejich život a se zlepšuje jeho kvalita. Často ovšem za cenu stoupajícího rizika kardiovaskulárních komplikací, které s sebou nesou vedlejší účinky mnohých inkriminovaných potentních preparátů.  Prezentujeme část  pacientů sledovaných od počátku 90. let v retrospektivně dobře zdokumentovaném souboru 107 nemocných.
Kriteriem zařazení byla dobrá adherence pacientů k pravidelným kontrolám umožňující kompletní dokumentaci stavu včetně kardiologického a echokardiografického vyšetření.
Charakteristika souboru: 107 nemocných, z toho 98 mužů (průměrný věk 43 let) a 9 žen (průměrný věk 35 let). Způsob nákazy byl v 72% homosexuální, 10% heterosexuální, 8% i.v. aplikací drog, zbytek byly přenosy krevními deriváty či nejasné přenosy nákazy.
Rizikové faktory:  jsou u těchto pacientů významné; kouření 57% mužů, 60% žen, obezita 16% , HLP 64% u mužů a 55% u žen, hypertenze u 31% mužů a 11% žen. DM u mužů v 8%.
Výsledky: sledované kardiovaskulární komplikace se vyskytovaly u daného souboru nemocných následovně: infarkt myokardu v 8% (muži), cévní mozková příhoda v 6% (muži), dilatovaná kardiomyopathie u 6% (muži), ischemická choroba dolních končetin u 4% (muži), tromboembolická nemoc u 12% (muži).
Zajímavá a u nás ojedinělá data porovnávající výskyt některých komplikací pacientů HIV positivních (včetně stádia AIDS) před érou HAART (highly acive aniretroviral therapy) a po zavedení této therapie (po roce 1996). Např. změny ve výskytu perikardiálního výpotku a frekvence kardiomyopathií. Výskyt těchto onemocnění se zavedením uvedené kombinované vysoce účinné léčby zřejmě klesá.
Data o pacientech s proběhlým infarkem myokardu diskutována. Zdá se, že akutní koronární laese jako první příznak ischemické choroby srdeční velmi častá (60-70% případů).