Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROLE SESTRY PŘI PLETYSMOGRAFICKÉM VYŠETŘENÍ

J. Nožičková, R. Trčková, M. Škorvagová, V. Janáčková, E. Holubová, J. Hrušková, V. Danzig, O. Dostál, S. Jirát (Poděbrady, Praha)
Tématický okruh:
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS


Cíl:


Na II. interní klinice kardiologie a angiologie se setkáváme s velkým počtem pacientů s onemocněním periferních cév. Značnou část z nich tvoří nemocní s chronickou žilní insuficiencí. Součásti komplexního neinvazívního vyšetření těchto nemocných je i venózní laserová fotopletysmografie, při jejímž provádění může být role zdravotní sestry zásadní - prakticky provádí vyšetření sama a lékař vyšetření kontroluje.


Soubor a metodika:


Za půl roku rutinního provozu pletysmografie jsme vyšetřili 54 nemocných  u kterých bylo podezření na diagnózu žilní insuficience. Následně byli nemocní, i po provedení dalších neinvazívních angiologických vyšetření na našem pracovišti, odesláni do ambulance angiologa ke zhodnocení a stanovení dalšího vyšetřovacího a léčebného postupu.
 
Výsledky:


Toho času jsme u  17 nemocných z vyšetřeného souboru pletysmograficky detegovali čas náplně periferních žil kratší než 20 s, Naším vyšetřením jsme tak u těchto nemocných diagnózu žilní insuficience potvrdili.


Závěr:


Z našich cca půlročních zkušeností se zdá, že role sestry při samostatném provádění venózní laserové fotopletysmografie pod dohledem angiologa je zásadní - přináší úsporu lékařova času a je možno ji použít i v rámci angiologického screeningu.