Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ALKOHOLOVÁ SEPTÁLNÍ ABLACE V LÉČBĚ NEMOCNÝCH S HYPERTROFICKOU OBSTRUKČNÍ KARDIOMYOPATIÍ

K. Smolíková, K. Kemzová, M. Janotová, I. Mertová, O. Jedličková (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Alkoholová septální ablace (ASA) je v současné době jedním z možných léčebných postupů u pacientů, kteří v důsledku obstrukční formy hypertrofické kardiomyopatie  – zbytnění srdeční svaloviny trpí dušností, bolestmi na hrudi, a jsou zároveň ve vysokém riziku ohrožení náhlou srdeční smrtí. Naše kardiocentrum se dlouhodobě věnuje takto postiženým pacientům. Důležitou součástí je správná diferenciální diagnostika a indikace k léčebnému výkonu.

Metodika: V našem sdělení se věnujeme popisu výkonu ASA, kdy je dosaženo nekrózy v oblasti basálního interventrikulárního septa pomocí injekce sterilního (96% etanolu) alkoholu do  septální větve sestupného raménka levé věnčité.Prezentujeme zkušenosti našeho oddělení s tímto postupem a především péči o pacienta. Ta zahrnuje nejen kvalitní ošetřovatelskou přípravu před výkonem, sledování během výkonu, ale i následnou péči na antiarytmické jednotce, kde je pacient po výkonu hospitalizován. Popisujeme všechny výhody, nevýhody, které mohou septální ablaci provázet a v neposlední řadě se věnujeme i komplikacím, které mohou být specifické – poruchy převodního systému a obecné – ty, které jsou spojeny s katetrizačními výkony.

Výsledky a závěry: Cílem ASA je dosáhnout zlepšení symptomů nemocných s obstrukční formou hypertrofické kardiomyopatie. Kvalitní ošetřovatelská péče je nedílnou součástí jak během tohoto relativně rizikového výkonu tak i během následné hospitalizace.