Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

REZISTENCE NA PROTIDESTIČKOVOU LÉČBU V KLINICKÉ PRAXI. NAŠE PRVNÍ ZKUŠENOSTI S POUŽITÍM PŘÍSTROJE MULTIPLATE K RYCHLÉMU MĚŘENÍ AGREGACE DESTIČEK

J. Matoušková, M. Průcha, M. Táborský, L. Sedláčková (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod
    Rezistence k aspirinu a clopidogrelu může být příčinou trombózy ve stentu a ischemické srdeční příhody po koronární intervenci.
   Mezi možné mechanizmy vzniku rezistence řadíme lékové interakce (u aspirinu nesteroidní antirevmatika a inhibitory protonové pumpy, u clopidogrelu kompetice s léky metabolizovanými přes cytochrom CYP3A4), dále genetický polymorfizmus, zvýšenou reaktivitu destiček. Zejména je ale nutno vyloučit špatnou complianci ze strany pacienta.
   Laboratorní průkaz  rezistence  na protidestičkové léky neznamená automaticky klinické selhání léčby.
Metoda 
   V Nemocnici Na Homolce je vyšetření rezistence k ASA/clopidogrelu v rutinní nabídce laboratoře od r. 2007.  Využívána je novější standardizovaná metoda MEA (multiple electrode platelet aggregometry) k rychlému měření agregace destiček z plné krve.
   V našem souboru bylo pozitivních, tedy rezistentních 36% měření u ASA a 23% měření u clopidogrelu. Suspektních nálezů v tzv. šedé zóně bylo 9% u ASA a 35% u clopidogrelu. Pacientů s laboratorními známkami rezistence současně k ASA i clopidogrelu bylo 10%.
Laboratorní záchyt rezistence je porovnáván s klinickými projevy trombózy.
Závěr
   Při průkazu rezistence se doporučuje (krom striktní compliance pacienta) zvýšení dávky ASA ze 100 mg až na 325 mg a u clopidogrelu zvýšení „loading“ dávky z 300 mg na 600 mg, zvýšení udržovací dávky ze 75 mg na 150 mg. 
   Nadějné jsou rovněž nové protidestičkové látky – antagonisté P2Y12 receptoru: Prasugrel, Cangrelor, AZD-6140.
   V budoucnu by vyšetření rezistence mělo být rutinní metodou ke stanovení individuálního profilu a tudíž k nastavení optimálního léčebného postupu u každého pacienta podstupujícího PCI.