Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ENDOVAZÁLNÍ EXTRAKCE STIMULAČNÍCH A DEFIBRILAČNÍCH ELEKTROD - OŠETŘOVATELSKÉ POSTUPY

M. Kadlecová, O. Trávníčková, J. Komárková (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Implantace kardiostimulátorů a defibrilátorů, stejně tak jako srdeční resynchronizační terapie je v současné době standardní léčebný postup a počet nositelů těchto implantátů se stále zvyšuje. Naše kardiocentrum se dlouhodobě věnuje extrakcím elektrod, nejčastější indikace tohoto výkonu je infekce stimulačního systému. V této indikaci je klíčové úplné odstranění celého stimulačního systému. Zejména u systémů od jejichž implantace uplynula dlouhá doba je kompletní extrakce často problematická a vyžaduje komplexní přístup.

Metodika: V našem sdělení se věnujeme přípravě nemocného před výkonem, specifikům péče o nemocné s výrazným omezením srdeční funkce, kteří jsou nositeli srdeční desynchronizační léčby. Prezentujeme systémy, které jsou na našem pracovišti k disposici, jako jsou mechanické extrakční systémy ( zejména instrumentárium  Cook ), extraktor využívající radiofrekvenční energii ( systém Perfecta ), možnosti mechanické extrakční podpory  ( systém Evolution ), a v poslední době laserový systém Spectranetics. V našem sdělení ukazujeme výsledky extrakcí systémů u téměř 200 nemocných, kterým byl stimulační systém kompletně odstraněn pomocí některého ze zmíněných systémů na našem pracovišti. Popisujeme pooperační péči a monitoraci takových nemocných, kteří jsou krátkodobě, nebo po delší dobu  hospitalizováni v našem kardiocentru. 

Výsledky  a závěry: U části nemocných se nepodařilo celý systém kompletně odstranit. Tito nemocní byli v druhé době indikováni  ke kardiochirurgické extrakci reziduí systému, nezbytně, pokud byla indikace k extrakci infekční endokarditida. Ve dvou případech byla konverze na kardiochirurgický výkon emergentní, jako důsledek perforace cévního systému. Nezaznamenali jsme žádné úmrtí.