Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ASOCIACE MEZI HLADINOU CRP, LEUKOCYTŮ, FIBRINOGENU A DALŠÍCH LABORATORNÍCH PARAMETRŮ SE ZÁVAŽNOSTÍ ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ

V. Kincl, R. Panovský, J. Meluzín, J. Seménka, L. Groch, J. Jarkovský (Brno)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Zjistit spojitost mezi hladinou určitých laboratorních parametrů a rozsahem a závažností ICHS.
Soubor a metodika: Celkem 1254 konsekutivních pacientů přijatých na naše pracoviště ke koronarografii u kterých byly provedeny laboratorní odběry. Po validaci dat bylo 133 pacientů vyřazeno pro nekompletní údaje. Pacienti byli rozděleni do skupin akutní ICHS, chronická ICHS, nevýznamná ateroskleroza a hladkostěnné koronární tepny (kontrolní skupina).
Statisticky významné rozdíly byly hodnoceny pomocí ANOVA a Bonferonniho post-hoc testu pro spojité veličiny a chi-square testu pro kategorické veličiny. Dále byly použity univariantní a multivariantní logistická regrese pro analýzu rizikových faktorů a tvorbu modelů pro klasifikaci pacientů do klinických skupin. Analýzy byly provedeny pomocí programů SPSS 12.0 a Statistica 8.0.
Výsledky: Nejvýznamnější statistické rozdíly byly v hladině leukocytů (x10-9/l) - mezi akutní a chronickou ICHS (8,2 vs 7,5), mezi akutní ICHS a nevýznamnou aterosklerozou (8,2 vs 7), akutní ICHS a kontrolní skupinou (8,2 vs 6,7) a mezi chronickou ICHS a kontrolní skupinou (7,5 vs 6,7), pro všechny skupiny p<0,001.
Dále v hladině CRP (mg/l) mezi akutní a chronickou ICHS (7,9 vs 3,8), mezi akutní ICHS a nevýznamnou aterosklerozou (7,9 vs 3,5), akutní ICHS a kontrolní skupinou (7,9 vs 2,8); p<0,001 a mezi chronickou ICHS a kontrolní skupinou (3,8 vs 2,8), p<0,05.
Jako další významné laboratorní parametry byly identifikovány fibrinogen, HDL cholesterol, glykemie a kreatinin. V multivariatním logistickém regresním modelu byla identifikována jako nejvýznamnější kombinace leukocytů, CRP, fibrinogenu a glykemie, z klinických faktorů potom věku, kouření a mužského pohlaví.
Závěr: Zánětlivé parametry mají významou souvislost se závažností ischemické choroby srdeční.